Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)




Το «Revolver», το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Beatles  πριν το «Sgt Pepper» στις 5 Αυγούστου '66 ήταν ένα LP εκλεκτικό, πλούσιο από νέα όργανα, νέους ήχους και φρέσκιες ιδέες όπως έτσι ήταν και το «Rubber Soul» που βγήκε στον αέρα στις 10 Δεκεμβρίου '65 με τους ήχους του σιτάρ ν' ακούγονται για πρώτη φορά σε ροκ κομμάτι (Norwegian Wood).
Στο «Revolver» οι «τέσσερις απ' το Λίβερπουλ» είχαν την μπαλάντα «Here There And Everywhere», τους ινδικούς επηρεασμούς στο «Love you To», ο νεωτερισμός του «Yellow Submarine», το ιδιοφυές «Eleanor Rigby» και τα καταλυτικά  Taxman, Got To Get Into My Life.

Όλα αυτά έκαναν το καλούπι του Rock and Roll  να σπάσει σε χίλια κομμάτια ! Η νέα δομή στο ροκ τραγούδι ήταν πια μια πραγματικότητα! Παρ' όλα αυτά το «Sgt Pepper» θα επέκτεινε ακόμα περισσότερο τις αχαλίνωτες ιδέες των Beatles. Έβγαλαν δίσκο με αλυσίδα τραγουδιών συνδεδεμένων με μια αισθητική ιδέα κι όχι συλλογή ξεχωριστών τραγουδιών όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε!

Κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου 1967 και ήταν ένα ιδιοφυές αμάλγαμα μουσικής, στίχων, κρυπτικών εκφράσεων, ορχηστικών εφφέ, αλλά και πρωτοπόρων καινοτομιών όπως χρησιμοποιώντας εκείνη την εποχή συμφωνική ορχήστρα με 41 άτομα, πιάνα με ουρά, πνευστά, κλασικά έγχορδα, φυσικούς ήχους αλλά και κατεργασμένους. Το αποτέλεσμα ήταν μια ατμόσφαιρα ονειρική, ένας παιάνας στη ζωή.

Αυτό το εκπληκτικό άλμπουμ απέδειξε, μουσικά και στιχουργικά, την ιδιοφυία των «καινούριων» Beatles, που ήταν ακόμα το ίδιο γκρουπ, αλλά πολύ απομακρυσμένο από το στυλ τους στην αρχή της δεκαετίας του '60, όταν πρωτογνώρισαν την παγκόσμια αποδοχή. Ακόμα και το εξώφυλλο, με το φωτομοντάζ μιας ομάδας ανθρώπων μπροστά σ' ένα τάφο, ήταν ένας αυτοσαρκασμός για τον θάνατο των παλιών Beatles και τη γέννηση των καινούριων.

Ο δίσκος χρειάστηκε 700 ώρες νυχτερινών ηχογραφήσεων, τέσσερις με έξι φορές την εβδομάδα, μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών, κάτω από τη διεύθυνση του George Martin, του καλύτερου παραγωγού της Αγγλίας, ο οποίος καθοδήγησε το γκρουπ και έκανε παραγωγή σ' όλους τους δίσκους του. Ο Martin έκανε όλες τις ενορχηστρώσεις, κι έπαιξε σε μερικά κομμάτια, σαν ειδικός στα ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα του δίσκου, με την εφευρετική, αυθεντική και «παραμορφωμένη» μουσική, με μυστηριώδεις και πολλές φορές χωρίς νόημα στίχους, ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά στην ανάπτυξη, που περιγράφτηκε σαν το πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ποτέ! Επίσης το μεσαίο έργο της ψυχεδελικής φάσης του γκρουπ, ανάμεσα στο «Revolver» και το «Magical Mystery Tour» Πούλησε, στην Αγγλία, 250.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα και πάνω από 500.000 τον πρώτο μήνα. Στην Αμερική οι παραγγελίες ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια σε τρεις μήνες. Στη Γερμανία πούλησε 100.000 την πρώτη βδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ σ' αυτόν τον τομέα, και πήγε στην κορυφή των τσαρτς σ' όλο τον κόσμο. Στην Αγγλία έμεινε Νο 1 επί 27 βδομάδες και στην Αμερική 19 βδομάδες. Τους απονεμήθηκε αμέσως ο 23ος δίσκος. Οι συνολικές πωλήσεις ήταν τότε 7.000.000 αντίτυπα. Το άλμπουμ αυτό έμεινε τότε στα αμερικάνικα τσαρτς επί 113 εβδομάδες
Κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy: Καλύτερου άλμπουμ, καλύτερης ερμηνείας καλύτερου εξώφυλλου και καλύτερης ηχογράφησης.

Διάλεξα να σας παρουσιάσω εδώ το αγαπημένο μου κομμάτι από αυτό το άλμπουμ,  είναι το "A Day in the Life" ...


Οι Beatles σχολιάζουν τα τραγούδια που έγραψαν για το δίσκο


John Lennon:

    «Ενόσω ήμασταν στην Ινδία, οι άλλοι έκαναν τα σχέδια τους κι εγώ θα έκανα παραγωγή στη Yoko, πράγμα που θα έκανα ακόμα κι αν δεν είχαμε ερωτευτεί ο ένας τον άλλον! Αλλά δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Και τώρα είμαστε μαζί. Ναι, τελικά τα πράγματα ήρθαν πολύ καλύτερα και γίνονται ακόμα καλύτερα, μέρα με τη μέρα...». Getting Better

 «Έγραφα το τραγούδι με την Daily Mail ανοιχτή μπροστά μου στο πιάνο, στη σελίδα των «Νέων στα γρήγορα». Σε μια παράγραφο έγραφε για 4000 τρύπες που είχαν ανακαλυφθεί στο Lancashire, ενώ ακόμα μου έλειπε μια λέξη στο στίχο. Όταν αρχίσαμε την ηχογράφηση, κατάλαβα ότι ο στίχος έπρεπε να είναι «Now they know how many holes it takes to fill Albert Hall» (Τώρα ξέρουν πόσες τρύπες χρειάζονται για να γεμίσουν το Albert Hall). Ήταν ένας στίχος χωρίς νόημα, αλλά για κάποιο λόγο, δεν μπορούσα να βρω το ρήμα. Τι έκαναν οι τρύπες στο Albert Hall; Τότε ο Terry Dorran είπε «Fill». A Day in the Life

«Συχνά κάθομαι στο πιάνο δουλεύοντας τραγούδια, με την τηλεόραση ανοιχτή. Αν αισθάνομαι άσχημα και δεν βγάζω δουλειά, οι λέξεις από την τηλεόραση με βοηθούν. Έτσι άκουσα το Good Morning, Good Morning... Ήταν μια διαφήμιση των corn flakes». Good Morning, Good Morning.

  Paul Mc Cartney:

    Ο John έχει ένα παλιό πόστερ που γράφει στην κορυφή του «Pablo Fanques Fair Presents. The Hendersons For The Benefit Of Mr Kite»  κι έχει όλα τα κομμάτια που ακούγονται παράξενα. Δεν θα μπορούσες να εφεύρεις κάτι σαν το «The Hendersons». Being For Benefit of Mr Kite. «Αυτό είναι εκπληκτικό. Ο κόσμος σκέφτηκε και έβγαλε το πανούργο συμπέρασμα «Το καταλάβαμε, είναι LSD», αλλά εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ. Αυτό που έγινε ήταν ότι ο γιος του John, ο Julian, ζωγράφισε κάτι στο σχολείο και τόφερε σπίτι, έχει δε μια συμμαθήτρια που λέγεται Lucy, κι όταν ο John ρώτησε τι ήταν στη ζωγραφιά, ο Julian είπε, «Lucy in the sky with Diamonds».

«Υπήρχε μια ιστορία στην Daily Mirror για μια κοπέλα που έφυγε από το σπίτι κι ο πατέρας της είπε: Της δώσαμε τα πάντα, δεν ξέρω γιατί έφυγε από το σπίτι». Αλλά δεν της είχε δώσει τόσα πολλά, όχι αυτά που ήθελε όταν έφυγε. She’s Leaving Home.

«Απλώς σκεφτόμουνα ωραίες λέξεις όπως Sgt Pepper και Lonely Hearts Club Band, κι ενώθηκαν χωρίς λόγο... Είναι κάπως ένα συγκρότημα πνευστών, αλλά κι ένα ροκ συγκρότημα συγχρόνως, γιατί έχουν κάτι από το San Francisco».    Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

      «Έπαιζα κάτι στο πιάνο, στο Liverpool, όταν κάποιος μου είπε ότι στην Αμερική λένε τις χωροφυλακίνες στα παρκόμετρα, Meter - Maids. Το βρήκα καταπληκτικό κι ότι πρέπει να είναι Rita Meter - Maid κι ύστερα Lovely Rita Meter! και σκεφτόμουν ότι ήταν ένα τραγούδι μίσους... αλλά ύστερα σκέφτηκα ότι θάταν καλύτερο να την αγαπούν, κι αν ήταν και πολύ τρομακτική, σαν ένας στρατιωτικός, με μια τσάντα στον ώμο, καταπιεστική, αλλά καλή». Lovely Rita.

Γνώμη Κριτικών

Chris Welch (Melody Maker)

«Αυτά τα παιδιά ήταν οι βασιλιάδες του big beat sound. Για να το πω αλλιώς, εντυπωσιαζόσουν αμέσως από την τεράστια ροή ιδεών, που λες κι έσκαγαν μέσα από ένα σπασμένο φράγμα.  Η μαγική ποιότητα της εκτέλεσης και της παραγωγής, έκανε τον ακροατή να πέφτει   σε   μια   κατάσταση  παραισθήσεων, στην ίδια άλλωστε κατάσταση που ήταν κι οι μουσικοί, ο παραγωγός και σίγουρα και η  καθαρίστρια ακόμα του στούντιο. Πρόσφατα πήγα σ' ένα ινδικό εστιατόριο και μέσα σε μια  κατάσταση μέθης, άκουσα αυτό το άλμπουμ σαν  background  μουσική.   Σχεδόν έκλαψα που το ξανάκουγα κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Ron Jacobs (KHJ radio L.A.)

«Είναι   δύσκολο   να   ταξινομήσεις   τα   δέκα καλύτερα άλμπουμ, αλλά αυτό ειδικά, είχα την ευχαρίστηση να το βάλω πρώτο, και να ξανααισθανθώ την ίδια συναισθηματική αιχμή, όπως τότε».

Murray The K (Newsweek)

«Αντιπροσωπεύει μια δουλειά συνώνυμη με την εποχή και την επιρροή σ' όλα τα συγκροτήματα. Είναι ένα σύμβολο προοδευτικότητας, ωριμότητας».

Joel Whitburn (Billboard)

«Το 1964 ο μουσικός κόσμος διεστάλη σχεδόν στο διπλό του, με την έκρηξη των Beatles στην Αμερική. Το 1967 το «Sgt Pepper’s»  διπλασίασε τα μουσικά μας οράματα. Μπορεί ποτέ  ένας οπαδός της ροκ να ξεχάσει τα συναισθήματα που ένιωσε πρωτακούγοντας» αυτό το μνημειώδες άλμπουμ; Το «Sgt Pepper’s» ήταν κι είναι μια από τις συγκλονιστικότερες ακουστικές εμπειρίες».  

Peter Herbst (Rolling Stones)

Με το «Sgt Pepper’s» οι Beatles μπαίνουν στη Μανεριστική τους περίοδο. Μετά από την τεράστια προσοχή που τους έδωσε ο κόσμος, δεν είναι παράξενο που οι Beatles απόκτησαν αυτογνωσία. Ο Μανερισμός όμως δεν  σημαίνει μόνο αυτογνωσία, αλλά και ελάττωση της δημιουργικής ενέργειας, μια Μπαρόκ προσοχή στη λεπτομέρεια, ένα είδος στειρότητας. Όλ' αυτά απευθύνονται στη δουλειά αυτής της εποχής. Το «Sgt Pepper’s» είναι σίγουρα το πιο γνωστό ποπ άλμπουμ όλων των εποχών. Η κυκλοφορία του έγινε δεκτή με διαχυτικούς παιάνες που το θεωρούσαν σαν μια γέφυρα μεταξύ της ποπ και της τέχνης. Το «Sgt Pepper’s» όμως ήταν μια πολύ λεπτομερής, κάπως άκαμπτη συλλογή από μάλλον μέτριους ήχους των Beatles, ασαφώς καλούπιασμένους σε μια ολότητα. Δεν ήταν, όπως πολλοί θεωρούν, ένα άλμπουμ concept (ολόκλήρο κάτω από την ίδια σύλληψη, ιδέα) αλλά μια δουλειά με καλλωπισμένη παράγωγή και σχηματικά ενωμένη.

Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band

Πότε κυκλοφόρησε το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
- Την 1ην Ιουνίου 1967

Πόσες ώρες ηχογράφησης χρειάστηκαν; 
- 700 ώρες

Ποιος ήταν ο παραγωγός του άλμπουμ;
- Ο George Martin

Σε τι κονσόλα ηχογραφήθηκε ο δίσκος: 4κάναλη, 8κάναλη, 16κάναλη ή 24κάναλη;
- Σε 4κάναλη

Από πού προήλθε ο τίτλος του τραγουδιού "Lucy in the Sky with Diamonds";
- Από τον Julian Lennon, ο οποίος ζωγράφισε στο σχολείο μια συμμαθήτρια που λεγόταν Lucy, κι όταν ήλθε στο σπίτι τον ρώτησε ο John τι ήταν στη ζωγραφιά και ο μικρός Julian είπε, "Lucy in the sky with Diamonds".

Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι συνθέσεις του John και του Paul, εκτός από το "Within You, Without You". Ποιος είναι ο συνθέτης αυτού του τραγουδιού;
- Ο George Harrison

Ποιος μεγάλος μουσικός της Ροκ άσκησε μεγάλη κριτική στους Beatles με την κυκλοφορία του δίσκου αυτού;
- Ο Frank Zappa κατηγόρησε τους Beatles σε άρθρο του στο περιοδικό Rolling Stone, λέγοντας ότι "Το έκαναν μόνο για το χρήμα", εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική των παιδιών των λουλουδιών.

Πόσα Grammy κέρδισε το Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band;
- Τέσσερα 9.  Δύο τραγούδια που προορίζονταν για το άλμπουμ δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό με ευθύνη του παραγωγού τους, που μετάνιωσε αργότερα γι' αυτό. Ποια ήταν; Τα "Strawberry Fields Forever" και "Penny Lane", που κυκλοφόρησαν ως single το 1967 και αργότερα τα συμπεριέλαβαν στο LP "Magical Mystery Tour".

Πόσες φιγούρες ανθρώπων περιλαμβάνει το εξώφυλλο του δίσκου;
- 86 φιγούρες ανθρώπων

Τι τελείωσε για τους Beatles με την κυκλοφορία του δίσκου αυτού;
- Το ομαδικό πνεύμα. Είναι αδιαμφισβήτητο πια ότι ο δίσκος αυτός ήταν ο τελευταίος που τα τέσσερα Σκαθάρια δούλεψαν σαν ομάδα, αφού ακόμα δεν είχαν αρχίσει οι αναμεταξύ τους συγκρούσεις, εγωισμοί και φοβίες.




Σχόλια

  1. Όταν είναι να μιλήσω για τους Beatles, τα λόγια μου φαίνονται πολύ φτωχά!
    Ήταν, είναι και θα είναι οι Νο.1 για μένα..
    Εξαιρετικό post φίλε Music Is Life...
    Μου έφτιαξες τη μερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)