Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Led Zeppelin - "Stairway To Heaven"


Ένα από τα πιο δημοφιλή και αξεπέραστα τραγούδια της rock, το "Stairway to Heaven", έχει και την ανάλογη ιστορία που το συνοδεύει.
Καταλαμβάνει περίοπτη θέση σε όλες τις αντίστοιχες λίστες με τα καλύτερα rock τραγούδια και παρόλο τη μεγάλη διάρκειά του – απαγορευτική για πολλά ραδιόφωνα - κατέχει ρεκόρ ραδιοφωνικών μεταδόσεων μέχρι σήμερα.
Το παράδοξο είναι ότι δεν κυκλοφόρησε, όπως συνηθίζεται ως sinlge, παρά μόνο ως ραδιοφωνικό promo, και έτσι δε μπήκε στα charts μέχρι το 2007 όπου και έγινε ψηφιακά διαθέσιμος ο κατάλογος των Led Zeppelin. Για πολλά χρόνια το κοινό αγόραζε ολόκληρο το τέταρτο άλμπουμ των Zeppelin μόνο και μόνο για να έχουν το “Stairway to Heaven”.

Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους περισσότερους κιθαρίστες που το επιλέγουν σχεδόν πάντα μέσα στα πρώτα που προσπαθούν να μάθουν στο ξεκίνημά τους ώστε να αποδείξουν την αξία και τη δεξιότητά τους, ενώ η παρτιτούρα του συνεχίζει να κάνει τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι της rock. Όσοι λατρεύουν το τραγούδι ισχυρίζονται ότι κανείς δεν πρέπει να το διασκευάζει γιατί απλώς το καταστρέφει. Οι Foo Fighters έπαιξαν μία χιουμοριστική εκτέλεση του τραγουδιού για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Ο Jimmy Page ξεκίνησε να δουλεύει το ορχηστρικό μέρος από τις αρχές του '70, θέλοντας να φτιάξει ακόμα ένα επικό τραγούδι διάρκειας 15 λεπτών για τις συναυλίες τους. Τελικά το περιόρισε στα 8 λεπτά. Μέχρι το τέλος του χρόνου είχαν καταφέρει να ηχογραφήσουν μόνο την εισαγωγή, για την οποία πολλοί λένε ότι το ακουστικό κομμάτι μοιάζει με το “ Taurus” των Spirit, συγκρότημα που οι Zeppelin άνοιγαν τις συναυλίες τους στην Αμερική. Το κομμάτι ολοκληρώθηκε το '71 με τους στίχους του Robert Plant και την ηχογράφηση του κιθαριστικού σόλου από τον Page. Το τραγούδι, χωρίς το σόλο, το ηχογράφησαν για πρώτη φορά με εξοπλισμό των Rolling Stones, στο θρυλικό πλέον Headley Grange, ένα εγκαταλελειμμένο κρατικό κτήριο που είχε πολλή καλή ακουστική και χρησιμοποιούσαν αρκετά διάσημα συγκροτήματα της εποχής για τις ηχογραφήσεις τους. Εκεί ο Plant έγραψε τις περισσότερες στροφές των στίχων δίπλα στη φωτιά και ο Jones ολοκλήρωσε την ενορχήστρωση. Ο Page επέστρεψε στο studio και ηχογράφησε στη στιγμή τρία διαφορετικά αυτοσχέδια σόλο όπου και τελικά επέλεξε αυτό που του ταίριαζε καλύτερα με το υπόλοιπο κομμάτι.

Στη Μεγάλη Βρετανία κατ' αρχάς το τραγούδι αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία από τον μουσικό τύπο και το κοινό. Οι Led Zeppelin χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι την περιοδεία τους στην Αμερική όπου ο κόσμος το αγάπησε αμέσως και ζητούσε να το ακούει συνεχώς στις συναυλίες τους και από το ραδιόφωνο.

Το “Stairway to Heaven” από την αρχή το σκέπαζε ένα πέπλο μυστηρίου και μέχρι σήμερα το ακολουθεί ο μύθος του κρυμμένου μηνύματος και της ωδής στον σατανά. Ο Plant έχει δηλώσει ότι ξεκίνησε να γράφει τις δύο πρώτες στροφές και από εκείνο το σημείο μέχρι το τέλος το χέρι του άρχισε να γράφει μόνο του. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία του να εξηγήσει το ολοκληρωμένο νόημα των στίχων οδήγησε στις πρώτες θεωρίες ότι είναι γραμμένο από το χέρι του διαβόλου (!). Βοήθησε βεβαίως και το γεγονός ότι κάποια χρόνια αργότερα ο Page αγόρασε το σπίτι του διάσημου αινιγματικού μάγου, μυστικιστή, αιρετικού και οτιδήποτε άλλου σκοτεινού τύπου, Alaster Crowley.
Το πράγμα όμως ξέφυγε από κάθε λογική όταν το '82 ένας τηλεπαρουσιαστής θρησκευτικού προγράμματος ισχυρίστηκε ότι πολλά rock τραγούδια, μεταξύ αυτών και το “Stairway to Heaven”, περιέχουν κρυφά μηνύματα για τον ακατονόμαστο και ότι μπορείς να τα ακούσεις αν βάλεις τον δίσκο να παίζει αντίστροφα. Άλλο που δε θελαν οι “πιστοί” κάθε είδους σκοτεινής συνωμοσίας και έβαλαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο τη rock. Η δισκογραφική και ο ηχολήπτης δήλωσαν ότι οι δίσκοι μας παίζουν μόνο προς μία κατεύθυνση και ο Plant απλώς είπε ότι αυτή δεν είναι η δική του αντίληψη για τη μουσική.

Ο ίδιος κουράστηκε σχετικά νωρίς να ερμηνεύει και να συζητάει για το “Stairway to Heaven”, το έχει χαρακτηρίσει τραγούδι για γάμους (sic) και μέχρι σήμερα έχει επιλέξει πολύ λίγες φορές να το τραγουδήσει ζωντανά. Προσωπικά, όπως και η πλειοψηφία, συμφωνώ με τον Page που το θεωρεί ένα από τα αριστουργήματά τους.

Στιχοι

Theres a lady whos sure
All that glitters is gold
And shes buying a stairway to heaven.
When she gets there she knows
If the stores are all closed
With a word she can get what she came for.
Ooh, ooh, and shes buying a stairway to heaven.

Theres a sign on the wall
But she wants to be sure
cause you know sometimes words have two meanings.
In a tree by the brook
Theres a songbird who sings,
Sometimes all of our thoughts are misgiven.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it makes me wonder.

Theres a feeling I get
When I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen
Rings of smoke through the trees,
And the voices of those who standing looking.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it really makes me wonder.

And its whispered that soon
If we all call the tune
Then the piper will lead us to reason.
And a new day will dawn
For those who stand long
And the forests will echo with laughter.

If theres a bustle in your hedgerow
Dont be alarmed now,
Its just a spring clean for the may queen.
Yes, there are two paths you can go by
But in the long run
Theres still time to change the road youre on.
And it makes me wonder.

Your head is humming and it wont go
In case you dont know,
The pipers calling you to join him,
Dear lady, can you hear the wind blow,
And did you know
Your stairway lies on the whispering wind.

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold.
And if you listen very hard
The tune will come to you at last.
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll.

And shes buying a stairway to heaven.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)