Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Can – The Lost Tapes (2012)


Οι Can είναι ένα χαρακτηριστικό krautrock συγκρότημα από την Κολωνία που ξεκίνησε το 1968 γκρεμίζοντας τα σύνορα και τις περιχαρακώσεις, αναμειγνύωντας τον avant-garde πειραματισμό με την Jazz, τις μη ευρωπαικές μουσικές παραδόσεις με την ψυχεδέλεια.

Το όνομά τους το πήραν από τις λέξεις Communism, Anarchism, Nihilism μέσα και από την πολιτική τους ενασχόληση. Οι επιρροές τους βρίσκονται στους Stockhausen, Steve Reich, Terry Riley και την πρώιμη πειραματική ηλεκτρονική και ambient σκηνή προσθέτοντας έντονα funk και garage στοιχεία από Velvet Underground έως Frank Zappa, Pink Floyd και Beatles. Ενσωμάτωναν δημιουργικά, νέα μέλη και μουσικές φόρμες από διάφορες εθνικότητες, χρησιμοποιώντας κατά κόρον τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις (όπως τσιγγάνικες, αφρικάνικες και ασιάτικες).

Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε αυτό το ξεχασμένο υλικό παλιών παραπεταμένων ηχογραφήσεων. Αυτό που προσφέρεται σαν μουσική πρόταση, είναι η καλλιεργημένη ιδιοσυγκρασία της ηχητικής φόρμας που βασίζεται τελικά στην εμπνευσμένη στάση του ανοιχτού άνθρωπου-δημιουργού που επιδίωξε το μοίρασμα και τη συλλογική δημιουργία και ολοκλήρωση. Όλα αυτά φαντάζουν απομακρυσμένα-σχεδόν απρόσιτα- για αρκετά κομμάτια της σύγχρονης κοινωνίας του ανταγωνισμού και του εξατομικευμένου ρεαλισμού.

Σε αυτά τα κομμάτια παρατηρούμε, διαφορετικές εκτελεστικές δυνατότητες που πηγάζουν από τη δυναμική της αφιερωμένης μουσικής «πνευματικότητας». Μπορούμε να επηρεαστούμε από την υπέρβαση των κυρίαρχων μουσικών μορφών-συνόρων που λειτουργούν σαν καταφύγια που εγκαταλείπονται. Το νέο περιεχόμενο μας αφήνει να δούμε τους ήχους να «κολυμπούν»-άλλους σκοτεινούς, άλλους αργούς, κάποιους περίπλοκους και κάποιους εύκολους. Έτσι το ηχητικό μοτίβο βοηθά τη φαντασία του ζεστού καλοκαιριάτικου μεσημεριού και τη δημιουργία στιγμιαίων ονείρων κρύας καλοκαιρινής νύχτας.

Τα mastertapes (studio, live, soundtracks) ανακαλύφθηκαν στο στούντιό τους στο Weilerswist μετά την πώληση του στο Rock ‘n’ Pop Museum του Gronau (αφού πουλήθηκαν τα πάντα ακόμη και οι ιδιότυπες κατασκευές ηχομόνωσης από στρώματα). Όλο το υλικό ήταν αρκετές ώρες μουσικής από το 1968 έως και το 1978 (ο κιμπορντίστας Irmin Schmidt μαζί με τον Jono Podmore βρήκαν ακόμη και ηχογραφήσεις από το Schloss Norvenich στούντιο, το αρχικό τους στούντιο). Όλο το box-set (3 cds) είναι γύρω στα 200 λεπτά (3 ώρες και 20 λεπτά) απόδρασης από το σύνηθες ηχόχρωμα της μελωδικής ευκολίας και της στερεότυπης δημιουργίας.

Στο ”Millionenspiel” ακούγεται ο χαρακτηριστικός ρυθμός του Motorik και στο ”Waiting for the Streetcar” διαφαίνεται η επιρροή του πρώτου τραγουδιστή Malcolm Mooney. Υπάρχουν επίσης κομμάτια τα οποία έχουν εξωτική jazz αρμονία όπως το ”Dead Pigeon Suite” που ανασκευάζει το χιτάκι ”Vitamin C”. Αλλού ο μινιμαλιστικός πειραματισμός και η αυθόρμητη σύνθεση αποφέρει άλλα αποτελέσματα από τους κλασικούς jazz αυτοσχεδιασμούς, όπως τα ”Messer, Scissors, Fork and Light” και ”Barnacles”.

Έτσι κι αλλιώς το Lost tapes είναι μια καλή ευκαιρία ανακάλυψης της ρίζας του σύγχρονου underground (και του πολιτικοκοινωνικού του background) και όχι μόνο…



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)