Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Derek and The Dominos - Layla (1970)

Η Layla είναι ένα κομμάτι που γράφτηκε από τον Eric Clapton και τον Jim Gordon την εποχή που ήταν στο blues rock συγκρότημα Derek and the Dominos, για το LP  “Layla and Other Assorted Love Songs” (Δεκέμβριος 1970). Θεωρείται  ένα από τα απόλυτα ερωτικά τραγούδια της ροκ μουσικής, με χαρακτηριστικό παίξιμο κιθάρας από τους Eric Clapton και Duane Allman, και ένα μουσικό επίλογο με πιάνο που αποτελεί το δεύτερο μισό του κομματιού.

Η Layla δεν είχε μεγάλη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε, αλλά με τα χρόνια κατάφερε να πάρει τη θέση της ανάμεσα στα μεγαλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών. Μάλιστα το 2004 το Rolling Stone  το κατέταξε  #27 στη λίστα  "The 500 Greatest Songs of All Time"

Ο Clapton το έγραψε για τον τότε ανεκπλήρωτο έρωτά του για την Pattie Boyd, που ήταν σύζυγος του φίλου του George Harrison. Το 1966 ο George Harrison παντρεύτηκε την Pattie Boyd, ένα μοντέλο που γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας A Hard Day's Night.
Στα τέλη της δεκαετίας του1960, ο Clapton και ο Harrison έγιναν στενοί φίλοι, και εντελώς απροσδόκητα ο Clapton ερωτεύτηκε την Pattie.

Ο τίτλος "Layla," είναι εμπνευσμένος από την “Ιστορία της Layla (The Story of Layla / Layla and Majnun) του Πέρση ποιητή του 12ου αιώνα   Nizami Ganjavi, που βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός νέου άνδρα που έζησε τον 7ο αιώνα. Την ιστορία τη διηγήθηκε στον Clapton ο φίλος του  Ian Dallas που είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Η ιστορία του Nizami είναι για μια πριγκήπισσα του φεγγαριού που ο πατέρας της την πάντρεψε με κάποιον, ενώ εκείνη ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Majnun, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο Majnun στην τρέλα.

Σύμφωνα με την Pattie, ο Clapton έπαιξε το τραγούδι για εκείνη σε ένα πάρτι, και αργότερα το ίδιο βράδυ εξομολογήθηκε στον Harrison ότι είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Η αποκάλυψη έφερε και στους τρεις αναστάτωση, αλλά η Pattie και ο George παρέμειναν  παντρεμένοι για αρκετά χρόνια ακόμα, κι ο Harrison με τον Clapton διατήρησαν τη φιλία τους χωρίς εμφανή σημάδια φθοράς.
Η Pattie χώρισε τον Harrison το 1974 και παντρεύτηκε τον Clapton το 1979. Ο Harrison δεν ήταν πικραμένος με το διαζύγιο και μάλιστα έδωσε το παρών στο γαμήλιο πάρτι τους μαζί με το Ringo Starr και τον Paul McCartney. Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους ο Clapton έγραψε για την Pattie και το "Wonderful Tonight" (1977).
Ο Clapton και η Pattie πήραν διαζύγιο το 1989 μετά από αρκετά χρόνια διάστασης.



Στίχοι

What'll you do when you get lonely

And nobody's waiting by your side?

You've been running and hiding much too long.

You know it's just your foolish pride.



Layla, you've got me on my knees.

Layla, I'm begging, darling please.
Layla, darling won't you ease my worried mind.

I tried to give you consolation
When your old man had let you down.
Like a fool, I fell in love with you,
Turned my whole world upside down.


Layla, you've got me on my knees.

Layla, I'm begging, darling please.

Layla, darling won't you ease my worried mind.



Let's make the best of the situation

Before I finally go insane.

Please don't say we'll never find a way

And tell me all my love's in vain.



Layla, you've got me on my knees.

Layla, I'm begging, darling please.
Layla, darling won't you ease my worried mind.


Layla, you've got me on my knees.

Layla, I'm begging, darling please.

Layla, darling won't you ease my worried mind.


Σχόλια

  1. Τι λυσσαξε κι αυτος ο Clapton???
    Αφου οπως αποδειχτηκε δεν ηταν η Pattie το "καρμα" του....
    Παλι καλα που απ΄ολη αυτη την ιστορια, μας εμεινε το καταπληκτικο αυτο κομματι...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)