Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Μίμης Πλέσσας - Α Jazzman!!!

Είσαστε ελεύθεροι να γελάσετε με τον τίτλο αυτού του ποστ….
Αλλά θα  προσπαθήσω να αποδείξω ότι ο κύριος Πλέσσας είναι όντως Jazz..!!
Εγώ ως παιδάκι τον έμαθα σαν συνθέτη από τα ελληνικά του Δαλιανίδη,  κατόπιν διάβασα σε συνεντεύξεις του ότι είχε σοβαρές μουσικές σπουδές, κι ότι ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του jazz μουσικό, δεν έδωσα και μεγάλη σημασία τότε….
Κάποια στιγμή αγοράζοντας ανελλιπώς  το περιοδικό «Jazz & Τζαζ», ήρθε στα χέρια μου το CD που συνόδευε το τεύχος Νο.  148/149…. και ήταν σπάνιες  ηχογραφήσεις  του Μίμη Πλέσσα με ένα πειραματικό όργανο της εποχής ονόματι Phillicorda… το οποίο δεν είχε δει ποτέ μέχρι τότε το φως της δημοσιότητας….
Το θέμα του ήταν Jazz διασκευές  γνωστών κομματιών του με ένα συγκεκριμένο keyboard, αυτό ήταν το CD και τίποτα περισσότερο…
Ήταν όμως για μένα εφαλτήριο  για περαιτέρω έρευνα….
Ακούγοντας πια τα κομμάτια του  χωρίς καμιά προκατάληψη – αν εξαιρέσουμε τον ελληνικό στίχο που είναι αλήθεια ότι δεν συνάδει με τη Jazz -  ευθαρσώς αναφέρω ότι είναι πράγματι ο Έλληνας Jazzman….
Και δε θα ακούσουμε «πειραγμένα» κομμάτια με το Philicorda, αλλά τα original… έτσι όπως τα πρωτοακούσαμε….

Αν σ’ αρνηθώ….
Με τη  νεανική και αξεπέραστη τότε φωνή της Τζένης Βάνου και μια υπέροχη swing ορχήστρα!
Το πιάνο του Πλέσσα τα σπάει….


Εκείνο το πρωί (στην Κηφισιά )
Με τη φωνή του Δάκη (ενός τραγουδιστή  που εξαφανίστηκε με τον καιρό γιατί επέμεινε σε συγκεκριμένο είδος και δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να τραγουδήσει κάτι άλλο από αυτό που τον εξέφραζε).
Το είδος της Jazz που αποκαλούμε Easy Listening , τρομερή μελωδία , καταπληκτικό Πλεσσικό πιάνο και εξαιρετικά πνευστά….


Σχόλια

  1. Υπέροχα όμορφα λόγια γεμάτα με ενδιαφέρον και αγάπη για αυτή που έφυγε "πως παίζαμε με τ’ όνειρο στον ήλιο
    πως τρέχαμε στον ήλιο σαν παιδιά" και
    "καλή μου, όπου και νά `σαι μην ξεχάσεις
    εκείνο το πρωί στην Κηφισιά
    κι αν μοναχή σου νιώσεις, μην διστάσεις
    και χτύπησε την πόρτα μου ξανά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...εκεινο το πρωι στη Κηφισια, μια φραση, 1000 εικονες και αλλες τοσες αναμνησεις... περασμενες εποχες, ανεπαναληπτες, οσο για τη μουσικη του Πλεσσα, τα σχολια περιττευουν...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)