Translate this page

Editor's Choise

Φοίβος Δεληβοριάς - Anime (2022)

Εικόνα
  Τι να ‘ναι αυτό που κρύβεται πίσω από μία μόνο λέξη; Το "Αnime" είναι το 8ο κατά σειράν studio album του Φοίβου Δεληβοριά. Τραγούδια που γεννήθηκαν στην κινούμενη άμμο των ετών 2018-2022, με την ψυχή ταραγμένη, μειλίχια ή σε έκσταση και με την κιθάρα σαν ένα είδος προέκτασής της. Ο έρωτας και η επικαιρότητα, η κοινωνία και ο εαυτός, η βία και το δόσιμο, ο πόλεμος και το παιδί, είναι μερικά απ’ τα παράθυρά του. Ο ήχος -ευτυχής συνύπαρξη του Φοίβου, της μπάντας του και του ποιητή-παραγωγού Βασίλη Ντοκάκη- αιχμαλωτίστηκε στα παλιά στούντιο της Φίνος Φιλμ και σε ένα μικρό στουντιάκι πλάι στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, έχει δηλαδή αρκετές ψυχές με το μέρος του. Ο τίτλος είναι αυτό που είναι -γράφεται στα ελληνικά και στα λατινικά με τα ίδια γράμματα και ακουμπάει με διάφορους τρόπους την εμψύχωση. Πέραν της στενής καλλιτεχνικής οικογένειας του Φοίβου (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto και Νεφέλη Φασούλη) και του τρομερού παιδιού Βασίλη Ντοκάκη, συμμετ

Team Ghost - Rituals (2013)

Οι Team Ghost δημιουργήθηκαν το 2007 από τον Nicolas Fromageau (συνιδρυτή και βασικό μέλος των Μ83 μέχρι το 2004). Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στο συναυλιακό κύκλωμα του Παρισιού, το γκρουπ συμμετείχε ως support στην ευρωπαϊκή περιοδεία των Καναδών Crystal Castles, ενώ από το 2010 εμφανίστηκε σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ της Αγγλίας και της Σκοτίας.
Επίσης το 2010 κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα ΕΡ τους You Never Did Anything Wrong To Me και Celebrate What You Can't See, στη βρετανική εταιρεία Sonic Cathedral. Τα υπόλοιπα μέλη εκτός του Fromageau (κιθάρα/φωνητικά) είναι οι Christophe Guérin (κιθάρα/φωνητικά), Benoit de Villeneuve (κιθάρα/φωνητικά/πλήκτρα), Pierre Blanc (μπάσο) και Félix Delacroix (ντραμς).

Το πρώτο τους άλμπουμ Rituals, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από τη γαλλική Disque Primeur, αποτελεί μια λίγο πιο σκληρή αλλά και, παραδόξως, πιο ποπ πρόταση σε σχέση με τα πρώτα ΕΡ, στο μουσικό ύφος των οποίων το ΝΜΕ είχε δώσει την περιγραφή «Coldgaze» (σύντμηση των coldwave και shoegaze). Οι κιθάρες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, άλλοτε αργόσυρτες και υπνωτιστικές, άλλοτε ορμητικές και παραληρηματικές, άλλοτε κοφτές και στακάτες, περιδιαβαίνοντας όλη την γκάμα από Krautrock μέχρι indie pop, με ολίγον από '80s. Εξίσου σημαντικά όμως για την ελαφρώς dark αίσθηση του δίσκου είναι και τα πλήκτρα. Σε αρκετά κομμάτια το ηλεκτρονικό υπόστρωμα σε συνδυασμό με τον κιθαριστικό βόμβο σού δίνει την εντύπωση ότι ακούς ένα απίθανο υβρίδιο των Tangerine Dream με τους My Bloody Valentine, περασμένο από την κρησάρα των Cure εποχής 1983-1984. Με λίγα λόγια, ένα καθ' όλα αξιόλογο και όμορφο ντεμπούτο, που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Το πρώτο single από το άλμπουμ "Dead Film Star" κυκλοφόρησε το 2012, ενώ το 2013 βγήκε και το "Curtains" σε ΕΡ. Εμείς ξεχωρίσαμε ακόμη τα "Blood", "Pleasures That Hurt", "Team Ghost" και "We Won't Fail".

TEAM GHOST - CURTAINS


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)