Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Bobby Darin

O Bobby Darin (Walden Robert Cassotto,  14 Μαϊου 1936 – 20 Δεκεμβρίου 1973) ήταν ένας Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και ευκαιριακά ηθοποιός. Η γκάμα του ήταν μεγάλη από  pop, rock, jazz, folk ως country.
Ο Bobby ήταν ανέκαθεν ένα παιδί με πολλά προβλήματα υγείας, μιας και είχε περάσει ρευματικό πυρετό. 
Η μητέρα του, η (μεγαλύτερη) αδερφή του  και ο σύζυγός της, τον πρόσεχαν πολύ, αλλά ο νέος είχε μεγάλα όνειρα και τρέλα με τη μουσική και άφησε τα πάτρια εδάφη για να ακολουθήσει το όνειρό του.
Κάποια στιγμή ανακάλυψε πως η μητέρα του ήταν η γιαγιά του, κι ότι εκείνος ήταν στην πραγματικότητα νόθο παιδί της γυναίκας που νόμιζε ότι ήταν η μεγάλη του αδερφή.  Έπαθε ένα σοκ, αλλά όλοι έμειναν κοντά του στηρίζοντας τον με κάθε τρόπο.
[Εδώ αξίζει να αναφέρω την ταινία που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στον ομώνυμο ρόλο ο Kevin Spacey – ο οποίος ήταν εξαιρετικός, έπαθα πλάκα με τη φωνάρα του και την κίνηση του. Από εκεί έμαθα πώς από Cassotto έγινε Darin…. Περπατούσε λοιπόν σε μια κινέζικη συνοικία, κι αφού του είχε πει κάποιος από τη δισκογραφική «αυτό φίλε μου δεν είναι επίθετο, βρες κάποιο άλλο και άλλαξέ το», πέφτει πάνω σε μια «φωτεινή» ταμπέλα που έλεγε Mandarin, αλλά κάποια γράμματα δεν φωτίζονταν λόγω βλάβης, κι έδειχνε μόνο το darin…. – Αυτό ήταν!!!!]
 Ξεκίνησε αρχικά ως συνθέτης γράφοντας για την Connie Francis, αλλά η πρώτη δική του επιτυχία ήταν το "Splish Splash" (Ι Was Taking a Bath) – ναι, αυτό το χαζούλικο τραγουδάκι του 1958! Ακολούθησαν τα  "Dream Lover", η εξαιρετική διασκευή του "Mack the Knife", και φυσικά το "Beyond the Sea", που τον έκαναν διάσημο. Το 1962 συμμετείχε ως ηθοποιός (αλλά και ως τραγουδιστής και συνθέτης) στην αξέχαστη ταινία Come September (Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη) με πρωταγωνιστές τον Rock Hudson και τη Gina Lollobrigida. Κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Β’ Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του και επιπροσθέτως ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια γλυκιά ξανθιά κοπελίτσα ονόματι Sandra Dee, που ήταν τότε η αγαπημένη «ενζενύ» των Αμερικάνων.
Η στόφα του μεγάλου καλλιτέχνη που είχε, άρχισε να φαίνεται (ο ίδιος έλεγε πως δεν είναι το “splish spash” που τον «ανάγκασε» η εταιρία να κυκλοφορήσει…. αλλά ότι έχει πολλά να δώσει στην μουσική για πιο απαιτητικά ακροατήρια).
Μεγάλο του όνειρο να τραγουδήσει στα κέντρα (Music Hall) που τραγουδούσε ο Sinatra, και το κατάφερε τελικά…. Όχι πως άρχισε να χάνει έδαφος ο Frankie, αλλά φάνηκε πως υπήρχε χώρος και για τους δυο…
Ήταν βαθιά πολιτικό ον, και βοηθούσε ενεργά τον Robert Kennedy (αδερφό του JFK) στην καμπάνια του για την προεδρία των ΗΠΑ, ήταν μάλιστα παρών την ώρα της δολοφονίας του. Στην χώρα των WASP (των λευκών προσώπων με προτεσταντική θρησκεία, ο Ιταλός καθολικός Cassotto, θεώρησε ότι ήταν χρέος του να στηρίξει τους καθολικούς Ιρλανδούς Kennedy  – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μόνο κοινό σημείο ήταν η θρησκεία).
Από κει και πέρα, με το σοκ που έπαθε λόγω της δολοφονίας του δεύτερου  Kennedy, αποσύρθηκε σε ένα τροχόσπιτο στην ερημιά, η υγεία του ολοένα και χειροτέρευε….
Έκανε ένα καλλιτεχνικό comeback, σε στυλ Bob Dylan, λόγω της ενασχόλησής του με τα πολιτικά, αλλά σε γενικές γραμμές χλευάστηκε από το κοινό που τον ήξερε αλλιώς.
Κι έτσι, απογοητευμένος από τον κόσμο, αλλά πιεζόμενος από τους δικούς του ανθρώπους, μπήκε τελικά σε νοσοκομείο στα 37 του χρόνια, όπου  υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς από την οποία δεν ξύπνησε ποτέ…
Ευτυχώς υπάρχουν κάτι τυπάκια σαν και του λόγου μου, που τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση και προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την μικρή, αλλά σπουδαία καριέρα που είχε!

DREAM LOVER

(Τα χρόνια της «αθωότητας»)


BEYOND THE SEA

(Μεταστροφή σε πιο σοβαρό ρεπερτόριο)


MACK THE KNIFE

(Η απόδειξη της αξίας του καλλιτέχνη)
  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)