Translate this page

Editor's Choise

Yuma, ένα folk ντουέτο από την Τυνησία.

Εικόνα
"It was vital, imperative, natural, instinctive. Perhaps we arrived at 
musical universe, or perhaps we created it" Ramy Zoghlemi.

O Ramy Zoghlemi και η Sabrine Jenhani αποτελούν το folk ντουέτο Yuma απο την Τυνησία.

Η μουσική των Yuma είναι υπέροχη. οικεία, μελωδική, μελαγχολική, δυναμικά απλή. Συνδυάζουν την τυνησιακή διάλεκτο με στοιχεία δυτικών, σχεδόν κέλτικων μελωδιών κάνοντας έτσι τον ήχο τους να είναι προσβάσιμος σε όλους.Ένα μείγμα τοπικών διαλέκτων και ηχητικών, διαχυτικών μελωδιών, ίσως απλά η πρωτοτυπία της μουσικής.

Η φωνή της Sabrine είναι εντελώς συγκινητική, δυναμική αλλά εύθραυστη. Ο Ramy συνοδεύει με βαθιά, ασταθή φωνητικά, ενώ παίζει ακουστική κιθάρα.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τους Yuma. Δημιουργήθηκαν μόλις πριν από τρία περίπου χρόνια, στα τέλη του 2015. Η αναγνώρισή τους ήρθε το καλοκαίρι του 2016, όταν έπαιξαν στο φεστιβάλ μουσικής του Hammamet, θεωρούμενο ως το σημαντικότερο μουσικό γεγονός της Τυνησίας.

Έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει δυο άλμπουμ, "…

Penny & the Swinging Cats - Retro (2013 Mini Album)


Οι Penny & The Swingin’ Cats, το γκρουπ που εμφανίστηκε στο μουσικό μας περιβάλλον το 2009 αναλαμβάνοντας την αναβίωση των χρυσών εποχών του swing, της jazz και του rockabilly, έρχεται για πρώτη φορά στη δισκογραφική σκηνή με ένα ολοκληρωμένο mini album, το “Retro”. Το άλμπουμ αυτό με 6 τραγούδια, συνθέσεις της leader του γκρουπ Πέννυ Μπάλτατζη, αποτελεί προπομπό του πρώτου τους ολοκληρωμένου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014.

Η μπάντα ξεκίνησε τη μουσική της πορεία το Νοέμβρη του 2009 και έγινε ευρύτερα γνωστή συμμετέχοντας ως τώρα σε πάρα πολλά φεστιβάλ και live events. Η μουσική τους είναι κοντά στους ήχους των swing του '30 και του '40 και όπως λένε οι ίδιοι, η απλότητα και η ειλικρίνεια της εποχής η οποία αντικατοπτρίζεται από τα αντίστοιχα τότε μουσικά δημιουργήματα, οι νοσταλγικές μελωδίες και ο έντονος ρυθμικός παλμός ο οποίος σε κάνει να λικνίζεσαι και να χορεύεις είναι αυτό που τους εκφράζει.

Η σύνθεση της μπάντας μετά από κάποιες αλλαγές που έγιναν με το καιρό, είναι σήμερα η εξής:
Τύμπανα παίζει ο Δημήτρης Γρηγοριάδης,
Κοντραμπάσο ο Στάθης Παρασκευόπουλος,
Πλήκτρα ο Ορέστης Μπενέκας,
Ηλεκτρική κιθάρα και φωνητικά ο Γιώργος Ζερβός,
Τενόρο σαξόφωνο ο Μάριος Βαληνάκης
και τραγουδά η Πέννυ Μπαλτατζή.
Επίσης, όποτε είναι εφικτό παίζει τρομπόνι ο Γιώργος Ζαρέας και τρομπέτα ο Βαγγέλης Κατσαρέλης.

Τα τραγούδια του "Retro" είναι όλα σε μουσική και στίχους της Πέννυ και μας καλούν να χορέψουμε στο "Γυφτάκι" και το "Χορεύοντας", να ονειρευτούμε και να θυμηθούμε παλιές αγάπες στο "Μικρό Καφέ" και να 'κάνουμε κεφάλι' στο "Πειρασμός - Απάτη". Ο δίσκος κλείνει με το πολύ δυνατό "Rocket to my Heart" και το υπέροχο, ερωτικό, "Retro".

Το άλμπουμ  ηχογραφήθηκε live, με τον παλιό καλό τρόπο, μπήκαν δηλαδή οι μουσικοί στο studio και ηχογράφησαν όλοι μαζί... γιατί αυτή η παρέα είναι retro σε όλα και το αποδεικνύει...


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

LP - Lost On You (2016)

Γεωργία Νταγάκη

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)