Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Mark Lanegan & Duke Garwood - Black Pudding (2013)

O Mark Lanegan δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: κάτοχος ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους λάρυγγες στη μουσική των τελευταίων 30 χρόνων, ξεκίνησε ως τραγουδιστής των πολύ αξιόλογων Screaming Trees, μετά τη διάλυση των οποίων (2000) προσχώρησε στους Queens Of The Stone Age, ενώ το 2003 σχημάτισε με τον Greg Dulli των Afghan Whigs το ευκαιριακό σχήμα Τhe Gutter Twins, συν τα μέχρι τώρα οκτώ προσωπικά του άλμπουμ και τρία σε συνεργασία με την Isobel Campbell των Belle And Sebastian.


Λιγότερο γνωστός είναι ο Λονδρέζος Duke Garwood, βιρτουόζος σε διάφορα όργανα αλλά κυρίως καταπληκτικός κιθαρίστας, στα χνάρια του John Fahey και του Jack Rose, που έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά άλμπουμ και συνεργαστεί με τους Archie Bronson Outfit, Josh T. Pearson και Kurt Vile.

Η ιδέα για τη συνεργασία τους γεννήθηκε το 2009, όταν περιόδευαν και οι δύο στην Ιταλία. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Garwood έστελνε στον Lanegan μουσική μέσω e-mail, στην οποία εκείνος έβαζε στίχους και φωνή. Όταν ολοκληρώθηκε η φάση της προετοιμασίας, είχαν πια αρκετά κομμάτια στα χέρια τους για να μπουν στα Pink Duck Studios του Λος Άντζελες και να ηχογραφήσουν το Black Pudding, που κυκλοφόρησε από την αγγλική ανεξάρτητη εταιρεία Heavenly Recordings. Την παραγωγή έχει κάνει ο Justin Smith και τη μίξη ο Alain Johannes, που επίσης παίζει κιθάρα και πλήκτρα σε δύο κομμάτια.

Πρόκειται για έναν δίσκο που εκ πρώτης όψεως ακούγεται απλός, γρήγορα όμως συνειδητοποιεί κανείς ότι η ευρηματική ενορχήστρωση του χαρίζει μια πολυπλοκότητα που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των μέχρι τώρα δίσκων του Lanegan. Η θεματολογία του γνωστή: ενοχές, φόνος, θάνατος, η έννοια του Θεού, με άλλα λόγια μια συντριπτική αλλά καθαρτική μαυρίλα. Εδώ όμως οι γαλήνιες, κυματιστές μελωδίες του Garwood συγκρούονται με την τραχιά σαν γυαλόχαρτο φωνή του τραγουδιστή, παράγοντας ένα κοντράστ φωτός και σκότους που αποκρυσταλλώνεται σε 10 θανατερά country-blues, στριμωγμένα ανάμεσα σε δύο φανταστικά instrumentals.

Ακούστε τα παραμορφωμένα blues των “Pentecostal”, “Mescalito”, “Death Rides A White Horse” και “Cold Molly”, τους υπνωτιστικούς κυματισμούς των “Last Rung” και “Driver”, όπου η φωνή λειτουργεί βασικά σαν ένα ακόμα όργανο, το πένθιμο σαξόφωνο του “War Memorial”, την avant-garde fusion του “Thank You”, τον prog-country ψαλμό “Shade Of The Sun”. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Lanegan σε μια συνέντευξη: «Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι δικός μου δίσκος, και δεν είναι ούτε δικός του, αλλά σίγουρα είναι δικός μας!»


MARK LANEGAN & DUKE GARWOOD - PENTECOSTAL



Σχόλια

  1. Ιδιαίτερος δίσκος που όσο τον ακούς ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα, ευχαριστουμε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ πως δε γνώριζα κανέναν από τους δυο αυτούς καλλιτέχνες. Μου άρεσε πολύ ολόκληρο το άλμπουμ, αν και στάθηκα ιδιαίτερα στο Shade Of The Sun.
    Thanks Alex!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)