Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Stan Getz (1927-1991)

Ισως ο μεγαλύτερος σαξοφωνίστας όλων των εποχών...!!!

Ο ίδιος είπε κάποτε για τον εαυτό του: "H ζωή μου είναι μουσική και, με κάποιον ακαθόριστο, μυστηριώδη και υποσυνείδητο τρόπο, οδηγείται από ένα τεντωμένο εσωτερικό ελατήριο, το οποίο με κάνει να φτάνω σχεδόν μαγικά στην τελειότητα στη μουσική, συχνά, -στην πραγματικότητα σχεδόν πάντα- με κόστος οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου".


Ο Stanley Getz (2 Φεβρουαρίου, 1927 - 6 Ιουνίου 1991) ήταν Αμερικανός σαξοφωνίστας γνωστός και σαν "The Sound" λόγω του ζεστού λυρικού ύφους του. Είχε σαν πρότυπο τον Lester Young και ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 συμμετέχοντας στο σχήμα "Woody Herman's Big Band". Ο κριτικός Scott Yanow τον περιγράφει σαν τον κορυφαίο τενόρο σαξοφωνίστα όλων των εποχών. Έπαιζε bebop, cool jazz και third stream (μια μουσική με αναφορές σε τζαζ και κλασική), αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός γνωρίζοντας στο κοινό τη bossa nova με κορυφαία στιγμή το παγκόσμιο hit single "The Girl From Ipanema" (1964).


Τα πρώτα χρόνια

Ο Getz γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1927, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια . Οι γονείς του ήταν Εβραίοι της Ουκρανίας, οι οποίοι μετανάστευσαν από το Κίεβο το 1903. Η οικογένεια αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Ο Getz εργάστηκε σκληρά στο σχολείο και τερμάτισε έκτος στην τάξη κοντά στην κορυφή της κατηγορίας του. Έδειξε από νωρίς μεγάλο ενδιαφέρον στα μουσικά όργανα, και ένιωσε την ανάγκη να παίξει κάθε όργανο. Έπαιξε αρκετά από αυτά πριν ο πατέρας του του αγοράσει το πρώτο του σαξόφωνο στην ηλικία των 13. Ακόμα κι αν ο πατέρας του του πήρε επίσης ένα κλαρινέτο, ο Getz αμέσως αγάπησε το σαξόφωνο και άρχισε να ασκείτε οκτώ ώρες την ημέρα.
Σπούδασε στο James Monroe High School (Νέα Υόρκη), στο Μπρονξ. Το 1941, έγινε δεκτός στην All City High School Ορχήστρα της Νέας Υόρκης. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να λάβει ιδιωτικό, δωρεάν μάθημα από την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης του Simon Kovar , στο φαγκότο. Επίσης, συνέχισε να παίζει το σαξόφωνο. Τελικά παράτησε το σχολείο για να συνεχίσει την καριέρα του, αλλά αργότερα επανήλθε πίσω στην τάξη από τους υπαλλήλους σκασιαρχείου του συστήματος του σχολείου.
Το 1943 στην ηλικία των 16, έγινε δεκτός στην Jack Teagarden 's μπάντα. Ο Getz, επίσης, έπαιξε μαζί με Nat King Cole και Lionel Hampton . Μετά έπαιξε με Stan Kenton , Jimmy Dorsey , και Benny Goodman. Ηταν σολίστ με Woody Herman (1947-1949) στο "The Second Herd", και κέρδισε την πρώτη μεγάλη προσοχή ως ένας από τους σαξοφωνίστες της μπάντας, οι οποίοι ήταν γνωστοί συλλογικά ως " Το Four Brothers », οι άλλοι είναι οι Serge Chaloff , Zoot Sims και Herbie Steward. Με τον Herman είχε μια επιτυχία με το "Early Autumn" και μετά το "The Second Herd" ήταν σε θέση να ξεκινήσει σόλο καριέρα. Αυτός θα είναι ο ηγέτης σε όλες σχεδόν τις ηχογραφήσεις του μετά το 1950.





Καριέρα

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τα τέλη της παραμονής του στη Σκανδιναβία, ο Getz έγινε δημοφιλής παίζοντας cool jazz μαζί με Horace Silver , Johnny Smith , Oscar Peterson , και πολλούς άλλους. Τα πρώτα δύο κουιντέτα του ήταν αξιοσημείωτα για το προσωπικό τους, συμπεριλαμβανομένων των Charlie Parker 's rhythm section των drummer Roy Haynes , τον πιανίστα Al Haig και τον μπασίστα Tommy Potter . Το 1953 μια συνεργασία Dizzy Gillespie / Stan Getz Sextet είχε σαν μέλη τους Gillespie, Getz, Oscar Peterson , Herb Ellis , Ray Brown και Max Roach .
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ από την Ευρώπη το 1961, ο Getz έγινε το κεντρικό πρόσωπο στην εισαγωγή της bossa nova στο αμερικανικό κοινό. Teaming με τον κιθαρίστα Charlie Byrd , ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από μια περιοδεία με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Βραζιλία, ηχογράφησαν το album "Jazz Samba" το 1962 και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ο τίτλος ήταν εμπνευσμένος από το "One Note Samba " του Antonio Carlos Jobim.
O Getz κέρδισε το Grammy για την καλύτερη απόδοση τζαζ του 1963 για το "Desafinado", από το ίδιο album. Πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, και του απονεμήθηκε ο χρυσός δίσκος . Ως συνέχεια, ο Getz ηχογράφησε το album, "Jazz Samba Encore!", (αγαπημένο του γράφοντος  με έναν από τους δημιουργούς της bossa nova, το Βραζιλιάνο κιθαρίστα Luiz Bonfá . Το album αυτό επίσης πουλάει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα το 1964, δίνοντας στον Getz το δεύτερο χρυσό του δίσκο.
Έπειτα ηχογράφησε το άλμπουμ Getz / Gilberto , το 1963, με τον Tom Jobim , João Gilberto και τη σύζυγός του, Astrud Gilberto . Το "The Girl from Ipanema" κέρδισε ένα βραβείο Grammy. Το κομμάτι έγινε ένα από τα πιο γνωστά latin jazz κομμάτια. Οι Getz / Gilberto κέρδισαν δύο βραβεία Grammy (Best Album και Best Single). Ένα live άλμπουμ, Getz / Gilberto Vol. 2, ακολούθησε, όπως και το  Getz Au Go Go (1964), μια ζωντανή ηχογράφηση στο Cafe Au Go Go.
Μια ερωτική σχέση μεταξύ Getz και Astrud Gilberto έβαλε τέλος στη μουσική συνεργασία του μαζί της και με τον σύζυγό της, και άρχισε να ξεφεύγει από την bossa nova και να ασχολείται με την cool jazz. Αν και εξακολουθεί να εργάζεται με τις Gilbertos, ηχογράφησε το album "Nobody Else but Me" 1964), με ένα νέο κουαρτέτο που συμπεριλάμβανε τον βιμπραφωνίστα Gary Burton (Verve Records), και επιθυμούσε να συνεχίσει την ενασχόληση του Getz με τη bossa nova, ώστε να την απελευθερώσει ακόμα περισσότερο αλλά εκείνος αρνήθηκε. Αυτό συνέβη 30 χρόνια αργότερα, που ο Getz είχε πια πεθάνει.
Το 1972, ο Getz ηχογράφησε με τους Chick Corea , Tony Williams και Stanley Clarke , και σε αυτή την περίοδο πειραματίστηκε με τη χρήση Echoplex στο σαξόφωνο του.
Είχε μια συμμετοχή στην ταινία Ο εξολοθρευτής (1980).
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 Getz εργαζόταν κανονικά στο Σαν Φρανσίσκο στη περιοχή του Κόλπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ως καλλιτέχνης-in-residence στο Εργαστήρι Jazz Στάνφορντ μέχρι το 1988. Το 1986, εγκαταστάθηκε στο Down Beat Hall Jazz του Fame . Κατά τη διάρκεια του 1988, ο Getz συνεργάστηκε με τους Huey Lewis and The News για το "Small World" album. Έπαιξε το εκτεταμένο σόλο για το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο έγινε μια μικρή μόνο επιτυχία.
Το τενόρο σαξόφωνο της επιλογής του ήταν το Selmer Mark VI .


Προσωπική ζωή

Ο Getz παντρεύτηκε την Beverly Byrne, μια τραγουδίστρια των Gene Krupa Band, στις 7 Νοεμβρίου του 1946 και απέκτησαν τρία παιδιά μαζί.
Ενεπλάκη με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ ήταν έφηβος ακόμα. Το 1954, συνελήφθη για την απόπειρα να ληστέψει ένα φαρμακείο για να πάρει μια δόση μορφίνης. Ενώ βρισκόταν σε περιορισμό στην πτέρυγα των φυλακών της Κομητείας του Λος Άντζελες-USC Medical Center, η Μπέβερλι γέννησε το τρίτο τους παιδί. Ο Getz προσπάθησε να διαφύγει τον εθισμό στα ναρκωτικά , με τη μετακίνηση στην Κοπεγχάγη, στη Δανία.
Στις 3 Νοεμβρίου του 1956, παντρεύτηκε την Monika Silfverskiöld, κόρη της Σουηδού γιατρού και πρώην ολυμπιονίκη Nils Silfverskiöld , και είχε δύο παιδιά μαζί της, Pamela και Nicolaus. Το ζευγάρι χώρισε το 1989.
Ο Zoot Sims , ο οποίος γνώριζε τον Getz από την εποχή της συνεργασίας του με τον με Herman, τον χαρακτήρισε κάποτε ως «ένα ωραίο μάτσο παιδιά», ως συνέπεια της συμπεριφοράς του που περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα.
Ο Getz πέθανε από καρκίνο του ήπατος στις 6 Ιούνη του 1991. Το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες σκορπίστηκαν στη θάλασσα, ανοικτά των ακτών της Μαρίνα Ντελ Ρέι, στην Καλιφόρνια.


Δισκογραφία

Βραβεία

Grammy Award for Best Jazz Performance, Soloist or Small Group (Instrumental) "Desafinado," Stan Getz. 1962
Grammy Award for Record of the Year, "The Girl From Ipanema," 1964
Grammy Award for Album of the Year, Getz/Gilberto, Stan Getz and João Gilberto (Verve) 1964
Grammy Award for Best Instrumental Jazz Performance, Small Group or Soloist With Small Group, Getz/Gilberto, Stan Getz 1964
Grammy Award for Best Jazz Solo Performance, "I Remember You" Stan Getz 1991





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)