Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

Mazzy Star - Seasons of Your Day (2013)


Το ντουέτο του David Roback και της Hope Sandoval επέστρεψε...!!!

Οι Mazzy Star διαλύθηκαν το 1996 μην αντέχοντας τη πίεση των δισκογραφικών εταιρειών, αφήνοντας πίσω τους τρία εξαιρετικά άλμπουμ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Στα άλμπουμ αυτά "She Hands Brightly" (1990), "So Tonight Tha I Might See" (1993) και "Among My Swan" (1996), μας πρόσφεραν μια αργή και θαυμάσια ατμοσφαιρική μουσική, ένα διακριτικό μείγμα psych-folk χρωματισμένη με blues και με τη σαγηνευτική φωνή της Sandoval να καθηλώνει.

 Με τη διάλυσή τους μας άφησαν  την αίσθηση πως έδωσαν ότι ήταν να δώσουν και αυτό ήταν. Τίποτα δεν έδειχνε πώς θα επέστρεφαν στη μουσική σκηνή. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Hope Sandoval συνεργάστηκε με τον Colm Ο Cíosοig των My Bloody Valentine δημιουργώντας τους Warm Inventions, ενώ πολλά νέα και φιλόδοξα γκρουπς εμφανίστηκαν σαν οι διάδοχοι τους και οι Mazzy Star χάνονταν αργά και σταθερά στην λήθη του χρόνου.

Το πρώτο δείγμα της επικείμενης επιστροφής φάνηκε το 2011 όταν κυκλοφόρησαν το single “Common Burn”/”Lay Myself Down” και φέτος 17 χρόνια μετά επέστρεψαν με το άλμπουμ “Seasons Of Your Day”. Τίποτα σε αυτό δε δείχνει πως πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια, όλα είναι εδώ στη θέση τους με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Η αισθητική συνέχεια του υλικού τους ξεκινάει από το εξώφυλλο του δίσκου, το οποίο φέρει αναμφίβολα τη σφραγίδα τους: μοβ σχέδια σε μαύρο φόντο, που αν τα κοιτάξεις προσεκτικά, διακρίνεις μια γάτα να παρατηρεί ένα πουλάκι σ' ένα κλαδί.
Ακούστε προσεκτικά το κομμάτι "In The Kingdom", που ανοίγει το δίσκο, ξεκινάει ακριβώς όπως τελειώνει το "Look On Down From The Bridge", τελευταίο κομμάτι του "Among My Swan", με το ίδιο εκκλησιαστικό όργανο να ξεχωρίζει και να τονίζει αυτό ακριβώς, οι Mazzy Star συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν.
 Οι ονειρικές μελωδίες του Roback, τα αιθέρια φωνητικά της Sandoval, όλα εδώ είναι σαν να μην έφυγαν ποτέ. Η ακουστική ανάσα του “California” και ο μεθυστικός blues ήχος του “I’ve Gotta Stop”,τα “Sparrow” και “Flying Low” με τον western ρυθμό τους, όλα είναι εδώ.

Στο άλμπουμ συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Colm O’ Ciosoig σε κιθάρες, μπάσο και τύμπανα σε ορισμένα κομμάτια, ενώ ο αδικοχαμένος Bert Jansch πρόλαβε λίγο πριν πεθάνει να συμμετάσχει στο “Spoon” συμπληρώνοντας τα μπλουζίστικα slide του Roback στη κορυφαία στιγμή του δίσκου. Το κομμάτι αυτό ίσως να είναι η τελευταία ηχογράφηση του Jansch πριν μας αφήσει, τον Οκτώβριο του 2011. Η χαρακτηριστική, στιβαρή χάρη της κιθάρας του Βρετανού βετεράνου της folk (Pentagle), συνομιλεί υπέροχα με τη σλάιντ του Roback για έξι μαγικά λεπτά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)