Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Cheveu - BUM (2014)

Στα τέσσερα πρώτα άλμπουμ τους,  τα περισσότερα συγκροτήματα συμβαδίζουν με το εγχειρίδιο του Βάγκνερ που έχει συνταχθεί σύμφωνα  με το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν: γέννηση, κατάκτηση, πόλεμος, καταστροφή. Συνήθως τα δίνουν όλα στον πρώτο τους δίσκο, συνεχίζουν ακάθεκτα στο δεύτερο,  ξεκινούν από το μηδέν στην τρίτη προσπάθεια – συχνά σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια  -  και τα παίζουν όλα για όλα στο τέταρτο άλμπουμ, για ένα θλιβερό επιτάφιο ή για ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή στη Βαλχάλα.
Οι Cheveu, ένα γαλλικό garage punk συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2003, έφτασαν στο τρίτο τους άλμπουμ και μιας και τα έκαναν μαντάρα στα δυο πρώτα τους βήματα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι επιστρέφουν με υπερβολική ταχύτητα σε έναν επαρχιακό δρόμο εγκλωβισμένοι  σε ένα στραπατσαρισμένο φλεγόμενο βαν, με το BUM, την πιο καταπληκτική δουλειά τους μέχρι σήμερα.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή (το υποσχόμενο, αλλά ατελές “Cheveu”), το παριζιάνικο τρίο εξερράγη στο πρόσωπο του κόσμου με το δεύτερο άλμπουμ τους, το “1000”, ένα δίσκο που ρίχτηκε στις βαριεστημένες μάζες εν  πλήρη κουρελιασμένη δόξα. Οι Cheveu έρχονται το 2014 με βαριά καρδιά και κόκκινα μάτια, ακριβώς σαν εκείνα τα ανθρώπινα ναυάγια,  τα τυφλωμένα από τα φώτα την ώρα του κλεισίματος των μαγαζιών, με  τη μιζέρια τους,  το ταλαιπωρημένο δέρμα και  τα ανεπίτευκτα σχέδια τους αποκεκαλυμμένα πριν έρθει η αυγή.
Οι Cheveu έχτισαν το τρίτο τους άλμπουμ από τις στάχτες αυτών των ανίερων ωρών, γύρω από το μεγαλοπρεπές “Polonia” ένα κομμάτι στο οποίο ο David Lemoine  παραθέτει ένα απόσπασμα από το Buffet Froid (comedy-crime ταινία με το Ζεράρ Ντεπαρτιέ - 1979) του Bertrand Blier (Γάλλος σεναριογράφος και σκηνοθέτης),  με την έκφραση ενός ανθρώπου που ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι μόλις λέρωσε τα εσώρουχα του, ενώ οι Etienne Nicolas και Olivier Demeaux ξετυλίγουν αργά το εκστατικό σκηνικό ενός  θεολογικού western. Το τραγούδι είναι όμορφο, τραγελαφικό, σπαραξικάρδιο, σα σκηνή από το Malpertuis (γοτθική ιστορία τρόμου - 1943) του Jean Ray, υποστηριζόμενο από μια πένθιμη χορωδία αποτελούμενη από άγγελο-μάγισσες, και είναι σίγουρα ένα από τα πιο καταπληκτικά πράγματα που θα ακούσουμε φέτος.

Το BUM, όπως και το “Polonia”, είναι ένα εσωτερικό ταξίδι,  μια οδύσσεια οριοθετημένη από τους τοίχους μιας παλιάς έπαυλης,  γεμάτη με μπαρόκ κεντήματα και  παραγεμισμένες καρέκλες, τέλειο ακουστικό ταίρι για τους πίνακες του Ρουσσώ, αυθεντία του εξωτικού - ο οποίος παραδόξως δεν βγήκε ποτέ εκτός Γαλλίας. Ο τρίτος δίσκος των Cheveu είναι γεμάτος υπερβάσεις και υπερβολές, αλλά επίσης είναι πολύ πιο ευανάγνωστος και αποτελεσματικός σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους (βλέπε “Juan In A Million” ή ή το σίγουρο χιτ “Albinos” ), ακόμα και παραδοσιακός κάποιες φορές (το “Pirate Bay” φαίνεται να είναι το πρώτο τους τραγούδι που οι κιθάρες ακούγονται σαν κιθάρες) . Αυτή τη φορά η μπάντα επέλεξε ένα πολύ περισσότερο βασισμένο στο live, οργανικό και με προσεγμένη παραγωγή ήχο, αντικαθιστώντας την ακαταστασία και τη θολούρα του “1000” με  παλλόμενα όργανα (παιγμένα από τον Xavier Klaine και ηχογραφημένα στην εκκλησία Saint Merri ) και Wall Of Sound [τεχνική ηχογράφησης που ανέπτυξε ο Phil Spector κατά την οποία παίζουν πολλοί το ίδιο μουσικό μέρος, ηχογραφημένο σε θάλαμο με ηχώ]  χορωδίες , τις οποίες ανέλαβε η Maya Dunietez στο Τελ Αβίβ.

Το αποτέλεσμα: δέκα κομμάτια πιο στεγνά και αιχμηρά απ’ όσα είχαν κάνει οι Cheveu μέχρι τώρα, σίγουρα έξω από τα συνηθισμένα, αλλά κομψά επιτηδευμένα και εμποτισμένα με μια αναλλοίωτη ευφυΐα. Το άλμπουμ κλείνει με το  θεαματικό “Johnny Hurry Up” ένα φανταστικό κομμάτι το οποίο τιμά τους  Wall Of Voodoo (Αμερικανικό New Wave group), τους  “Χ” (Αμερικανικό punk group), αλλά και τον François de Roubaix (Γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής), και στέφει τους Cheveu αφέντες ενός νέου κόσμου όπου η αγάπη καίει πάνω από σωρούς σαπισμένου κρέατος και ακαθαρσιών.

Αφού ευχαριστήσω θερμά την Catherine Psy για την πολύτιμη βοήθειά της στο κείμενο που μόλις διαβάσατε, σας παρουσιάζω το μόνο clip που έχει ως σήμερα ανέβει στο net από το νέο άλμπουμ των Cheveu.


Περισσότερα γιά το το άλμπουμ BUM των Cheveu θα βρείτε στο link που ακολουθεί:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)