Translate this page

Editor's Choise

Yuma, ένα folk ντουέτο από την Τυνησία.

Εικόνα
"It was vital, imperative, natural, instinctive. Perhaps we arrived at 
musical universe, or perhaps we created it" Ramy Zoghlemi.

O Ramy Zoghlemi και η Sabrine Jenhani αποτελούν το folk ντουέτο Yuma απο την Τυνησία.

Η μουσική των Yuma είναι υπέροχη. οικεία, μελωδική, μελαγχολική, δυναμικά απλή. Συνδυάζουν την τυνησιακή διάλεκτο με στοιχεία δυτικών, σχεδόν κέλτικων μελωδιών κάνοντας έτσι τον ήχο τους να είναι προσβάσιμος σε όλους.Ένα μείγμα τοπικών διαλέκτων και ηχητικών, διαχυτικών μελωδιών, ίσως απλά η πρωτοτυπία της μουσικής.

Η φωνή της Sabrine είναι εντελώς συγκινητική, δυναμική αλλά εύθραυστη. Ο Ramy συνοδεύει με βαθιά, ασταθή φωνητικά, ενώ παίζει ακουστική κιθάρα.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τους Yuma. Δημιουργήθηκαν μόλις πριν από τρία περίπου χρόνια, στα τέλη του 2015. Η αναγνώρισή τους ήρθε το καλοκαίρι του 2016, όταν έπαιξαν στο φεστιβάλ μουσικής του Hammamet, θεωρούμενο ως το σημαντικότερο μουσικό γεγονός της Τυνησίας.

Έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει δυο άλμπουμ, "…

La Luz - Weirdo Shrine (2015)

...Weirdo Shrine is a fog to get lost in...

Δύο χρόνια μετά από το debut album τους "It's Alive", τα τέσσερα κορίτσια από το Seattle επιστρέφουν με το νέο τους άλμπουμ, "Weirdo Shrine" που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα. Η μουσική των La Luz συχνά κατηγοριοποιείται σαν surf rock και σε αυτόν τον δίσκο υπάρχουν αρκετά τέτοια στοιχεία με χαρακτηριστικότερο την εμπνευσμένη από τον Dick Dale κιθάρα τους, αυτό άλλωστε το διακρίναμε και στο πρώτο τους άλμπουμ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η μπάντα έχει σημαδέψει την αναβίωση της surf-inspired rock μαζί με τους Wavves και Best Coast χωρίς ωστόσο να εμπίπτουν σε κλισέ του είδους και αυτό είναι που κάνει τη μουσική τους ξεχωριστή.
Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά, όμως εδώ οι La Luz κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Τα τραγούδια είναι πληρέστερα, πιο πλούσια και πιο περίπλοκα, με όλα τα όργανα να εναλλάσσονται αρμονικά και απόλυτα ισορροπημένα με τα χορωδιακά φωνητικά των κοριτσιών. Εδώ ίσως έχει βάλει το χεράκι του και ο εξαιρετικός παραγωγός, μηχανικός ήχου και κιθαρίστας Ty Segall (Fuzz), μαζί του ηχογράφησαν το άλμπουμ σε μια αποθήκη surf στο San Dimas της Καλιφόρνια. Η επιρροή του Ty είναι εμφανής παντού, ειδικά στην τραγουδίστρια και κιθαρίστα Shana Cleveland. Η πραγματική δύναμη όμως του δίσκου είναι τα ίδια τα τραγούδια που έγραψαν οι La Luz. Αν θα ξεχώριζα κάποια αυτά θα ήταν τα "Black Hole, Weirdo Shrine", "Sleep Till I Die", "I’ll Be True", και "True Love Knows".
Οι La Luz όχι μόνο λειτουργούν σε υψηλότερο επίπεδο από όσο η surf επηρέασε τους συγχρόνους τους αλλά έχουν μετακινηθεί σε μια τελείως διαφορετική φάση. Το "Weirdo Shrine" είναι μια ομίχλη που χάνεσαι μέσα, για να επανέλθεις αφήνοντας τις μπερδεμένες μελωδίες της κιθάρας να ριζώσουν μέσα σου.
Οι La Luz είναι ένα φως στο σκοτάδι που μας καθοδηγεί σε νεότερους και πιο περίπλοκους χώρους.


Περισσότερα για τις La Luz  και το άλμπουμ τους "Weirdo Shrine" στο link που ακολουθεί:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

LP - Lost On You (2016)

Γεωργία Νταγάκη

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)