Translate this page

Editor's Choise

Φοίβος Δεληβοριάς - Anime (2022)

Εικόνα
  Τι να ‘ναι αυτό που κρύβεται πίσω από μία μόνο λέξη; Το "Αnime" είναι το 8ο κατά σειράν studio album του Φοίβου Δεληβοριά. Τραγούδια που γεννήθηκαν στην κινούμενη άμμο των ετών 2018-2022, με την ψυχή ταραγμένη, μειλίχια ή σε έκσταση και με την κιθάρα σαν ένα είδος προέκτασής της. Ο έρωτας και η επικαιρότητα, η κοινωνία και ο εαυτός, η βία και το δόσιμο, ο πόλεμος και το παιδί, είναι μερικά απ’ τα παράθυρά του. Ο ήχος -ευτυχής συνύπαρξη του Φοίβου, της μπάντας του και του ποιητή-παραγωγού Βασίλη Ντοκάκη- αιχμαλωτίστηκε στα παλιά στούντιο της Φίνος Φιλμ και σε ένα μικρό στουντιάκι πλάι στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, έχει δηλαδή αρκετές ψυχές με το μέρος του. Ο τίτλος είναι αυτό που είναι -γράφεται στα ελληνικά και στα λατινικά με τα ίδια γράμματα και ακουμπάει με διάφορους τρόπους την εμψύχωση. Πέραν της στενής καλλιτεχνικής οικογένειας του Φοίβου (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto και Νεφέλη Φασούλη) και του τρομερού παιδιού Βασίλη Ντοκάκη, συμμετ

La Luz - Weirdo Shrine (2015)

...Weirdo Shrine is a fog to get lost in...

Δύο χρόνια μετά από το debut album τους "It's Alive", τα τέσσερα κορίτσια από το Seattle επιστρέφουν με το νέο τους άλμπουμ, "Weirdo Shrine" που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα. Η μουσική των La Luz συχνά κατηγοριοποιείται σαν surf rock και σε αυτόν τον δίσκο υπάρχουν αρκετά τέτοια στοιχεία με χαρακτηριστικότερο την εμπνευσμένη από τον Dick Dale κιθάρα τους, αυτό άλλωστε το διακρίναμε και στο πρώτο τους άλμπουμ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η μπάντα έχει σημαδέψει την αναβίωση της surf-inspired rock μαζί με τους Wavves και Best Coast χωρίς ωστόσο να εμπίπτουν σε κλισέ του είδους και αυτό είναι που κάνει τη μουσική τους ξεχωριστή.
Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά, όμως εδώ οι La Luz κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Τα τραγούδια είναι πληρέστερα, πιο πλούσια και πιο περίπλοκα, με όλα τα όργανα να εναλλάσσονται αρμονικά και απόλυτα ισορροπημένα με τα χορωδιακά φωνητικά των κοριτσιών. Εδώ ίσως έχει βάλει το χεράκι του και ο εξαιρετικός παραγωγός, μηχανικός ήχου και κιθαρίστας Ty Segall (Fuzz), μαζί του ηχογράφησαν το άλμπουμ σε μια αποθήκη surf στο San Dimas της Καλιφόρνια. Η επιρροή του Ty είναι εμφανής παντού, ειδικά στην τραγουδίστρια και κιθαρίστα Shana Cleveland. Η πραγματική δύναμη όμως του δίσκου είναι τα ίδια τα τραγούδια που έγραψαν οι La Luz. Αν θα ξεχώριζα κάποια αυτά θα ήταν τα "Black Hole, Weirdo Shrine", "Sleep Till I Die", "I’ll Be True", και "True Love Knows".
Οι La Luz όχι μόνο λειτουργούν σε υψηλότερο επίπεδο από όσο η surf επηρέασε τους συγχρόνους τους αλλά έχουν μετακινηθεί σε μια τελείως διαφορετική φάση. Το "Weirdo Shrine" είναι μια ομίχλη που χάνεσαι μέσα, για να επανέλθεις αφήνοντας τις μπερδεμένες μελωδίες της κιθάρας να ριζώσουν μέσα σου.
Οι La Luz είναι ένα φως στο σκοτάδι που μας καθοδηγεί σε νεότερους και πιο περίπλοκους χώρους.


Περισσότερα για τις La Luz  και το άλμπουμ τους "Weirdo Shrine" στο link που ακολουθεί:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)