Translate this page

Editor's Choise

Yuma, ένα folk ντουέτο από την Τυνησία.

Εικόνα
"It was vital, imperative, natural, instinctive. Perhaps we arrived at 
musical universe, or perhaps we created it" Ramy Zoghlemi.

O Ramy Zoghlemi και η Sabrine Jenhani αποτελούν το folk ντουέτο Yuma απο την Τυνησία.

Η μουσική των Yuma είναι υπέροχη. οικεία, μελωδική, μελαγχολική, δυναμικά απλή. Συνδυάζουν την τυνησιακή διάλεκτο με στοιχεία δυτικών, σχεδόν κέλτικων μελωδιών κάνοντας έτσι τον ήχο τους να είναι προσβάσιμος σε όλους.Ένα μείγμα τοπικών διαλέκτων και ηχητικών, διαχυτικών μελωδιών, ίσως απλά η πρωτοτυπία της μουσικής.

Η φωνή της Sabrine είναι εντελώς συγκινητική, δυναμική αλλά εύθραυστη. Ο Ramy συνοδεύει με βαθιά, ασταθή φωνητικά, ενώ παίζει ακουστική κιθάρα.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για τους Yuma. Δημιουργήθηκαν μόλις πριν από τρία περίπου χρόνια, στα τέλη του 2015. Η αναγνώρισή τους ήρθε το καλοκαίρι του 2016, όταν έπαιξαν στο φεστιβάλ μουσικής του Hammamet, θεωρούμενο ως το σημαντικότερο μουσικό γεγονός της Τυνησίας.

Έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει δυο άλμπουμ, "…

Old Smile - Over This Wall (2015)

Η ανακάλυψη του δίσκου αυτού μοιάζει σαν το ξέθαμα ενός θησαυρού κρυμμένου στη άμμο, ανέγγιχτος, καθαρός και μαγικός...!!!

Ο Tom Herman jr. είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτόν τον μουσικό θησαυρό. Ο ίδιος κάνει τη παραγωγή, παίζει, μιξάρει και ηχογραφεί χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Old Smile. Πριν λίγο καιρό μας είχε απασχολήσει με το εξαιρετικό EP "Feeling This Pass" και τώρα έρχεται να μας μαγέψει με το τρίτο ολοκληρωμένο του άλμπουμ που έχει τίτλο "Over This Wall".
Αν πρέπει να κατατάξουμε το άλμπουμ σε κάποια κατηγορία θα διαλέξουμε την "psychedelic pop" ή "lo-fi indie" με επιρροές από Tame Impala αλλά με έναν ήχο πιο "καθαρό" απαλλαγμένο από κάθε τι που θα μπορούσε να τον κάνει εμπορικό.
Ακούγοντας το "Over This Wall" θα καταλάβετε πως η τέχνη είναι κεντρικής σημασίας για το θέμα και την παραγωγή αυτού του άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει 15 κομμάτια και κυκλοφόρησε σε πολύ περιορισμένη έκδοση 30 μόλις κασετών ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μία από αυτές τις κασέτες έχει μια μοναδική, ξεχωριστή φωτογραφία για εξώφυλλο.

Η χρήση του synth και τα απαλά κρουστά συγχωνεύονται και ανακατεύονται δημιουργώντας κάτι τόσο ρευστό και διαφανές που μοιάζει με ονειρικό πορτραίτο πάνω σε ακουαρέλα. Το "Over Τhis Wall" είναι πολύ ώριμο και συνάμα χαλαρό, μας προσεγγίζει χωρίς βιασύνη, είναι σχεδόν σαν να καθόμαστε σε διαλογισμό και κάτι μας παρασύρει μακριά, πάνω από τον τοίχο σε μια κατάσταση χωρίς βιασύνη και προορισμό.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια από το σπουδαίο αυτό άλμπουμ θα διάλεγα τα "Carried Away", "Your Conviction", "Over This Wall", "Climb" και το κορυφαίο "No Urge".


Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή στη σελίδα του Old Smile στο bandcamp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

LP - Lost On You (2016)

Γεωργία Νταγάκη

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)