Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

Mark Sandman (1952-1999)

Ο Mark Sandman γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1952 σε μιά εβραική αμερικανική οικογένεια στο Νιούτον της Μασαχουσέτης. Εκεί μεγάλωσε και σπούδασε ζώντας με τους γονείς του και τα δυό αδέλφια του. Απέκτησε πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες απο το UMass Boston και εργότερα πέρασε ένα διάστημα ζώντας σε αλιευτικό σκάφος, ώπου δούλευαν οι γονείς του έξω από την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Δύσκολα όμως βρίσκουμε άλλες πληροφορίες για τη προσωπική του ζωή και το παρελθόν του μιας και φρόντισε τα προσωπικά του να μείνουν "προσωπικα". Πολλές φορές δε, θύμωσε με δημοσιογράφους που προσπάθησαν σε συνεντεύξεις του να μάθουν κάτι για τη προσωπική του ζωή κάνοντας ανάλογες ερωτήσεις.
Δύο τραγικά γεγονότα σημάδεψαν τη ζωή του Sandman και επηρέασαν τη μουσική του: Τον λήστεψαν και τον μαχαίρωσαν στο στηθος κατα τη διάρκεια μιας ληστείας στην καμπίνα του και τα δυό του αδέλφια έχασαν τη ζωή τους, γεγονότα πού αργότερα θα εξιστορήσει στο τραγούδι "No Reason", κάτι που κάνει πολλούς να θεωρούν πως τα τραγούδια του είναι αυτοβιογραφικά.

Στις 3 Ιουλίου του 1999, ο Mark Sandman, κατέρρευσε στη σκηνή του Giardini del Principe στην πόλη Palestrina της Ιταλίας. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Οι γιατροί διέγνωσαν καρδιακή προσβολή. Ήταν 46 ετών.


Εννέα χρόνια πριν ο Mark Sandman είχε δημιουργήσει στη Βοστόνη, τους Morphine μια τριμελή μπάντα που συνήθιζε να εμφανίζεται σε μικρά γωνιακά μπαρ και σε loft πάρτι. Βετεράνος της βοστονέζικης underground σκηνής, με συμμετοχές σε διάφορα σχήματα, όπως τους Treat Her Right, the Hypnosonics, the Pale Brothers και Supergroup, ο Sandman έμελλε να αφήσει παρέα με τα υπόλοιπα μέλη των Morphine μια ανεξίτηλη πινελιά στο χάρτη της σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής.
Η αναπάντεχη επιλογή τους να μην χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου κιθάρα, αρκούσε θα έλεγε κανείς για να υποκινηθεί η περιέργεια του κοινού. Δεν ήταν όμως μονάχα αυτό: το βαρύτονο σαξόφωνο από τον Dana Colley, τα τύμπανα από τον Jerome Deupree αρχικά και στη συνέχεια από τον Billy Conway, τα φωνητικά και το δίχορδο μπάσο από τον Mark Sandman, εγκαινίασαν ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό μουσικό στυλ που ο Sandman ονόμαζε Low Rock και οι κριτικοί Beat Noir.
Στις συνθέσεις των Morphine, συναντούμε στοιχεία blues, rock'n'roll και jazz, ενώ στους στίχους υπάρχει έντονη η beat διάθεση, η οποία άλλοτε καταγράφει με κυνισμό την καθημερινότητα και άλλοτε την περιβάλει με υπόγειο ασίγαστο πάθος.
Η μπάντα έκανε το ντεμπούτο της το 1991 στην εταιρία Rykodisc, με το άλμπουμ Good, το οποίο έλαβε θετικές κριτικές και δημιούργησε ένα σχετικά μικρό αλλά φανατικό κοινό. Το 1993 το Cure for Pain πουλά 300 χιλιάδες αντίτυπα, γεγονός που ωθεί τους Morphine στη πρώτη τους παγκόσμια περιοδεία.. Είναι χαρακτηριστικό πως στις συναυλίες τους ακολουθούσαν αυτόνομη πορεία, παίζοντας 2-3 συνεχόμενες βραδιές σε μεγάλες πόλεις, ενώ δεν συμμετείχαν ποτέ ως support σε «μεγαλύτερα» ονόματα.
Το 1996 «εισβάλουν» στα σαλόνια της Dreamworks Records διαψεύδοντας όμως τις προθέσεις που έχει μια μεγάλη δισκογραφική εταιρία. Το Like Swimming παρά τις διθυραμβικές κριτικές δεν τους καθιστά σε καμιά περίπτωση mainstream μπάντα με καθολική αποδοχή. Ουσιαστικά παραμένουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, αφοσιωμένοι σε ένα κοινό που δεν θα πάψει ποτέ να αναφέρει το όνομα τους, όταν μιλά για εξαιρετικούς μουσικούς.
Πριν από τον πρόωρο θάνατό του είχε προλάβει να ολοκληρώσει στο οικιακό στούντιο του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης την παραγωγή του πέμπτου στούντιο άλμπουμ των Morphine, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2000 με τίτλο "The Night". Ο Sandman όμως δηλώνει απών και το κεφάλαιο Morphine κλείνει απρόσμενα, αλλά όχι οριστικά.
Το 2001 οι Dana Colley και Billy Conway πραγματοποιούν συναυλίες ανά τον κόσμο με το όνομα Orchestra Morphine. Γιορτάζουν τη μουσική της μπάντας και ενισχύουν οικονομικά το Mark Sandman Music Education Fund. Στη πορεία συναντούν την τραγουδίστρια και κιθαρίστρια Laurie Sargent, και συγκροτούν τους Twinemen.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Studio albums
1992 - Good
1993 - Cure For Pain
1995 - Yes
1997 - Like Swimming
2000 - The Night

Compilations & Performances
1995 - Opium
1997 - B-Sides & Otherwise
2000 - Morphine Bootleg Detroit (Live)
2003 - The Best of Morphine - 1992-1995
2004 - Sandbox (Mark Sandman)
2009 - At Your Service

Side Projects
1988 - Treat Her Right (Treat Her Right)
1989 - Tied To The Tracks (Treat Her Right)
1991 - What's Good for You (Treat Her Right)
1998 - The Anthology 1985-1990 (Treat Her Right)
2000 - Live on Tour (Orchestra Morphine)
2000 - Stopline (Bourbon Princess)
2002 - Twinemen (Twinemen)
2003 - Black Feather Wings (Bourbon Princess)
2003 - Live Chicago 02.02.03 (Twinemen)
2004 - Sideshow (Twinemen)
2005 - Dark of Days (Bourbon Princess)
2007 - Twinetime (Twinemen)
2008 - Happiness (A.K.A.C.O.D.)

Το τραγούδι που σας παρουσιάζω εδώ είναι το "You Look Like Rain" από το debut album των Morphine, με τίτλο "Good" που κυκλοφόρησε το 1992.



Σχόλια

  1. Μέχρι τώρα είχα ακούσει μόνο το The Night του 2000. Το You Look Like Rain που άκουσα εδώ και 2-3 μέρες με κάνει να θέλω να αποκτήσω όλη τη δισκογραφία τους...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)