Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

Talking Heads - Stop Making Sense (A film by Jonathan Demme) 1984


...Hi, I've got a tape I want to play...!!!

Χτες βράδυ, στα πλαίσια του 7ου Athens Open Air Film Festival, είχα τη τύχη να βρεθώ στην πλατεία Αβησσυνίας και να παρακολουθήσω τη ταινία του Jonathan Demme με τίτλο, "Stop Making Sense". Ο σκηνοθέτης της Σιωπής των Αμνών, του Φιλαδέλφεια και του Άγριου Θηλυκού, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, υπήρξε μεγάλος θαυμαστής των Talking Heads. Όταν το αμερικάνικο προοδευτικό new wave γκρουπ, έδωσε τρεις συναυλίες στις 14,15 και 16 Δεκεμβρίου του 1983 στο Pantages Theater του Hollywood, ο Demme τις κινηματογράφησε και λίγους μήνες αργότερα το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε στις αίθουσες με τίτλο "Stop Making Sense".
Το "Stop Making Sense" θεωρείται δίκαια ένα από τα σημαντικότερα μουσικά φιλμ που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα. Η ταινία ξεκινάει με τον David Byrne να εμφανίζεται στη σκοτεινή και άδεια σκηνή κρατώντας ένα κασετόφωνο το οποίο αφήνει στο πάτωμα λέγοντας στο κοινό: "Γειά σας, έχω μια κασέτα που θέλω να παίξω" και ξεκινάει να παίζει το Psycho Killer με μια ακουστική κιθάρα και τους ρυθμούς να βγαίνουν από το κασετόφωνο. Στο επόμενο κομμάτι ("Heaven" μαζί με την Tina Weymouth στο μπάσο), η σκηνή αρχίζει σιγά σιγά να ζωντανεύει, οι τεχνικοί μεταφέρουν στα σκοτεινά τον εξοπλισμό της μπάντας και ένας ένας όλοι οι μουσικοί παίρνουν τη θέση τους, το πάρτι ξεκινάει!
Αξίζει να σημειώσουμε πως εκείνη την εποχή οι Talking Heads αρέσκονταν να παίζουν live με περισσότερους μουσικούς και κατάφερναν να ακούγονται καλύτερα απ' ότι στους δίσκους, ακούστε για παράδειγμα την εκτέλεση του "Slippery People".
Το φιλμ έχει διάρκεια 88' και είναι μόνο μουσική, η κάμερα κινείται συνέχεια πάνω στη σκηνή, ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ και καταγράφει τα πάντα ενώ τα πλάνα προς το κοινό υπάρχουν μόνο στο κλείσιμο της βραδιάς, στο τελευταίο κομμάτι.
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, η μπάντα βρίσκεται στα καλύτερά της, ο Byrne μοιάζει ηλεκτρισμένος, ντυμένος πάντα με το δέκα νούμερα μεγαλύτερο λινό κουστούμι, αποδεικνύει πως είναι ένας από τους κορυφαίους performer. Ο ίδιος είναι γνωστός για την πεποίθησή του ότι η μουσική πρέπει να εκτελείται με έναν ενδιαφέροντα, οπτικό τρόπο και ξέρει να το κάνει εξαιρετικά, το κεφάλι του κινείται ρυθμικά σαν να έχει υποστεί θεραπείες ήλεκτρο-σοκ, η κίνησή του είναι αδιάκοπη, σημείο αναφοράς ο "χορός" του στη σκηνή με ένα λαμπατέρ..!
Ο Demme καταφέρνει να κάνει το θεατή μέρος αυτής της εμπειρίας, αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι ανάμεσα στο κοινό και το απολαμβάνεις, οι θεατές της πλατείας χτες βράδυ πολλές φορές συγκρατήθηκαν (άδικα) και δεν σηκώθηκαν να χορέψουν, κάτι που έκαναν διαρκώς όσοι παρακολουθούσαν όρθιοι στη πίσω πλευρά..!!!
Και ναι, το "Stop Making Sense" αποτελεί μία από τις ελάχιστες ταινίες που σχεδόν επιβάλλεται να τη δει κανείς όρθιος, μόνο και μόνο για να μπορέσει να χορέψει.
Η ταινία ανήκει στις κορυφαίες στιγμές της φιλμογραφίας του Demme και αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η μόλις δεύτερη προβολή της ταινίας στην πατρίδα μας (η πρώτη στις Νύχτες Πρεμιέρας πριν από μερικά χρόνια).
Το φιλμ κέρδισε το "The National Society of Film Critics Award" για καλύτερο ντοκιμαντέρ το 1984.



Τα κομμάτια που ακούγονται στη ταινία:

"Psycho Killer" (Byrne, Frantz, Weymouth)
"Heaven" (Byrne, Harrison)
"Thank You for Sending Me an Angel" (Byrne)
"Found a Job" (Byrne)
"Slippery People"
"Burning Down the House"
"Life During Wartime"
"Making Flippy Floppy"
"Swamp"
"What a Day That Was" (Byrne)
"This Must Be the Place (Naive Melody)"
"Once in a Lifetime" (Byrne, Brian Eno, Frantz, Harrison, Weymouth)
"Genius of Love" (as Tom Tom Club) (Weymouth, Frantz, Adrian Belew, Steven Stanley)
"Girlfriend Is Better"
"Take Me to the River" (Al Green, Mabon "Teenie" Hodges)
"Crosseyed and Painless" (Byrne, Eno, Frantz, Harrison, Weymouth)

Οι Talking Heads με την σειρα που εμφανίζονται στη σκηνή:

David Byrne - lead vocals, guitar
Tina Weymouth - bass, keyboard bass, guitar, lead vocals in Tom Tom Club
Chris Frantz - drums, vocals in Tom Tom Club
Jerry Harrison - guitar, keyboards, backing vocals
Steve Scales - percussion, backing vocals
Lynn Mabry - backing vocals
Ednah Holt - backing vocals
Alex Weir - guitar, backing vocals
Bernie Worrell - keyboards

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)