Translate this page

Editor's Choise

Φοίβος Δεληβοριάς - Anime (2022)

Εικόνα
  Τι να ‘ναι αυτό που κρύβεται πίσω από μία μόνο λέξη; Το "Αnime" είναι το 8ο κατά σειράν studio album του Φοίβου Δεληβοριά. Τραγούδια που γεννήθηκαν στην κινούμενη άμμο των ετών 2018-2022, με την ψυχή ταραγμένη, μειλίχια ή σε έκσταση και με την κιθάρα σαν ένα είδος προέκτασής της. Ο έρωτας και η επικαιρότητα, η κοινωνία και ο εαυτός, η βία και το δόσιμο, ο πόλεμος και το παιδί, είναι μερικά απ’ τα παράθυρά του. Ο ήχος -ευτυχής συνύπαρξη του Φοίβου, της μπάντας του και του ποιητή-παραγωγού Βασίλη Ντοκάκη- αιχμαλωτίστηκε στα παλιά στούντιο της Φίνος Φιλμ και σε ένα μικρό στουντιάκι πλάι στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, έχει δηλαδή αρκετές ψυχές με το μέρος του. Ο τίτλος είναι αυτό που είναι -γράφεται στα ελληνικά και στα λατινικά με τα ίδια γράμματα και ακουμπάει με διάφορους τρόπους την εμψύχωση. Πέραν της στενής καλλιτεχνικής οικογένειας του Φοίβου (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto και Νεφέλη Φασούλη) και του τρομερού παιδιού Βασίλη Ντοκάκη, συμμετ

David Bowie - Blackstar (2016)

 "...look up here, I'm in heaven..."

Στις 8 του Γενάρη, την ημέρα των γενεθλίων του κυκλοφόρησε ο David Bowie το 25ο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο "Blackstar".
Αν δούμε το άλμπουμ αυτό καθαρά μουσικά μπορούμε να μιλήσουμε για 7 κομμάτια συνολικής διάρκειας 45 λεπτών σε παραγωγή του Tony Visconti, αχώριστου φίλου και συνεργάτη του Bowie. Ηχητικά, εμφανείς είναι οι επιρροές από τους Can, τους Morphine αλλά και τους Kraftwerk. Ο Independent χαρακτήρισε μάλιστα το Blackstar σαν την πιο "δύσκολη" δουλειά του Βρετανού στην πολυετή καριέρα του.

O παραγωγός Tony Visconti σχολιάζει στο Rolling Stone για το Blackstar, ότι κρύβει έναν πιο avant-garde χαρακτήρα σε σχέση με το "The Next Day" που είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Ο ίδιος δήλωσε πως έμπνευση για τον δίσκο του Βρετανού καλλιτέχνη αποτέλεσε ο rapper Kendrick Lamar, εκθειάζοντας την "ακομπλεξάριστη" ματιά του.
"Μας άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο Kendrick Lamar ήταν τόσο ανοιχτόμυαλος στον δίσκο του και συνδύασε πολλά είδη μουσικής αποφεύγοντας να φτιάξει ένα staight up hip hop album.O σκοπός μας για  τον δίσκο του David ήταν να αποφύγουμε το ξεκάθαρο rock and roll".
Δύο μέρες αργότερα μεταδίδεται σε ολόκληρο το κόσμο η είδηση-σοκ που αφορά τον θάνατο του Λευκού Δούκα από καρκίνο.
Ο θάνατος του David Bowie ήταν ακόμα ένα "έργο τέχνης" ίδιο με τόσα άλλα που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζοντας ο ίδιος εδώ και καιρό πως το τέλος του πλησιάζει, δεν το έκανε γνωστό στο κοινό του, παράλληλα ετοίμασε το τελευταίο του άλμπουμ και μας το πρόσφερε λίγο πριν φύγει από κοντά μας. Ακούστε τους πρώτους στίχους του 'Lazarus', "...look up here, I'm in heaven..."

Καλό ταξίδι Ziggy...!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)