Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

Joanna Drigo


Η Joanna Drigo είναι μια νεαρή τραγουδοποιός που έκανε το δισκογραφικό ντεμπούτο της τον Ιούνιο του 2008 με το άλμπουμ “Κάποιες ώρες γεννιούνται τα όνειρα”. Ξεκίνησε την καριέρα της όταν την άκουσε ο Φίλιππος Πλιάτσικας σε μια οντισιόν, στον Σταυρό του Νότου και την επέλεξε, να τον συνοδέψει στο χειμερινό πρόγραμμά του.


Ο ίδιος έγραψε: "Σε μία οντισιόν στον "Σταυρό του Νότου" ανάμεσα στα παιδιά που ήρθαν ήταν και ένα κορίτσι με ένα περίεργο όνομα, Joanna Drigo. Aντί για οποιαδήποτε διασκευή προτίμησε να εμφανιστεί παίζοντας ένα δικό της τραγούδι. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που την άκουσα, κατάλαβα ότι η κοπέλα αυτή είχε πολλά πράγματα να πει. Γι αυτό και αισθάνθηκα την υποχρέωση να προσπαθήσω να βρω ένα βήμα να το κάνει. Είναι μαγικό μέσα στα χιλιάδες πράγματα που μας βομβαρδίζει η εποχή πως κάτι πραγματικά καινούργιο εξακολουθεί να σε πιάνει απ' το μανίκι και να σε κάνει να το προσέξεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που ένιωσα εγώ ακούγοντας τη φωνή και τα τραγούδια της θα το αισθανθείτε κι εσείς. Το μόνο που έχω να ευχηθώ είναι καλό ταξίδι και καλή ακρόαση!"

Η Joanna Drigo (κατά κόσμον Ιωάννα Δριγκοπούλου) γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1986 στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή της άρεσε να ακούει τις κασέτες του "νέου κύματος" της μαμάς της και τους δίσκους του Σαββόπουλου του μπαμπά της. Κάτι βράδια μάλιστα θυμάται να κάθεται στο πίσω κάθισμα του Lada Niva του μπαμπά της και να ακούει την περίεργη φωνή του Βασίλη Τσιτσάνη στο κασετόφωνο του αυτοκινήτου με μεγάλη προσοχή και συγκίνηση. 
Ήθελε από μικρή να τραγουδάει, αλλά δεν ήξερε πώς και πού. Στα οχτώ της χρόνια πήγε σε ένα ωδείο και ζήτησε να μάθει τραγούδι, όμως της είπαν ότι είναι πολύ μικρή για αυτό και θα έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια. Έτσι, ξεκίνησε κλασική κιθάρα για να γλυκάνει τον πόνο της. Ομως, μερικές φορές και κάπως στα κλεφτά πήγαινε στον δάσκαλο φωνητικής που έκανε μάθημα στην διπλανή αίθουσα από την δική της και τραγουδούσαν μαζί… φυσικά «το χοντρό μπιζέλι».
Στα δεκατέσσερα ξεκίνησε επιτέλους τα πολυπόθητα μαθήματα φωνητικής και έφτιαξε την πρώτη της μπάντα , που ήταν φανερά επηρεασμένη από την μόδα της εποχής, δηλαδή τα girl groups...αλλά δεν πήγε και πολύ μακριά αυτό τον εγχείρημα… Στα δεκαοχτώ πέρασε στην Πληροφορική του Πανεπιστημίου Πειραιώς και για κακή τύχη του πατέρα της, έμπλεξε με πολλές μπάντες, άρχισε να γράφει αγγλόφωνα κομμάτια και να κάνει live σε μαγαζιά της γειτονιάς.
Μετά από δύο χρόνια έφτιαξε την σελίδα της στo MySpace και αυτό ήταν το σημείο στο οποίο το όνομα της δέχτηκε ένα μικρό ρετουσάρισμα έτσι ώστε να ταιριάζει με τα υπόλοιπα λατινικά ονόματα της ιστοσελίδας. Έτσι την κάλεσαν να συμμετάσχει στην οντισιόν για την δεύτερη φωνή του Φίλιππου Πλιάτσικα, στην οποία και πέρασε με επιτυχία. Από τότε, μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα έκανε μία τεράστια περιοδεία και έμαθε με υπερεντατικά μαθήματα την δουλειά που θα ακολουθούσε και η ίδια τα επόμενα χρόνια.


Το ντεμπούτο άλμπουμ της με τον ευρηματικό τίτλο πρόκειται για μία pop-rock παραγωγή με αγριεμένες αλλά και ευαίσθητες συνθέσεις σε παραγωγή Φίλιππου Πλιάτσικα, έξυπνα γραμμένο στίχο ελληνικό αλλά και αγγλικό και με τραγούδια γραμμένα από τη πρώτη ως τη τελευταία νότα από την ίδια τη Joanna. Η τραγουδίστρια δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλά σε όλα. Ερμηνεύει με την απαραίτητη “αγριάδα” όπου είναι απαραίτητο αλλά και με συναίσθημα όταν οι τόνοι πέφτουν. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν μέσα από το cd είναι τα πιο “slow”, όταν η Joanna τραγουδάει μόνο με μια κιθάρα όπως το “κάποιες ώρες γεννιούνται οι ήρωες”, “αλλεργία στις δεσμεύσεις” και “Βίκυ”. Μέσα από τα οποία είναι ξεκάθαρο πως η Joanna Drigo “ξέρει να τραγουδάει”…


Στα χρόνια που ακολούθησαν η Joanna Drigo συνεργάστηκε στην σκηνή με πολλούς καλλιτέχνες όπως την Μάρω Μαρκέλλου, τους Lexicon Project, τον Βασίλη Μπαμπούνη, την Ισμήνη Πεπέ, τον Nomik, την Lia Hide και άλλους.
Μετά από αναρίθμητα live και συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Αθήνα και την επαρχία, η νέα τραγουδοποιός επιστρέφει κατασταλλαγμένη πια στον στίχο, στην ερμηνεία και τον ήχο της, παρουσιάζοντας δέκα νέα ελληνικά τραγούδια στο καινούριο της άλμπουμ με τίτλο "Ζυγός στη Καρδια" που κυκλοφορεί από την Antelma Music του Στάθη Δρογώση. Τα τραγούδια είναι γραμμένα σε στίχους και μουσική της Joanna Drigo εκτός από τα: «Μην αλλάξεις για μένα» και «Δεν έχω μπάλλα» που ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρκαντώνη, ο οποίος υπογράφει την παραγωγή και την ενορχήστρωση του άλμπουμ. Δύο από αυτά ( "Ναρκισσιστής" και "Βουλιάζω" ) έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο σε διαφορετικές κατά καιρούς εκτελέσεις, ενώ στο συγκεκριμένο άλμπουμ το τραγούδι  «βουλιάζω» παρουσιάζεται με τη μορφή του demo που έκανε η Joanna όταν το έγραψε.
Μελωδίες που σε παίρνουν από το χέρι και ταξιδεύετε παρέα… με αναμνήσεις, συναισθήματα και σχέδια για το μέλλον.  Η Joanna Drigo πάντα με την ακουστική της κιθάρα, μοιράζεται εμπειρίες, ερωτικές ιστορίες, απογοητεύσεις, «θέλω» και «δεσμεύσεις»,  με αισιοδοξία και προσδοκίες για τρελά όνειρα. Το single «Μην αλλάξεις για μένα (Μπλε)», μας έκλεισε πρώτο το μάτι πονηρά, προσκαλώντας μας σε ένα μουσικό σύμπαν γεμάτο προκλήσεις. Τις προκλήσεις της Joanna Drigo… ηλεκτρικές, μελωδικές και λίγο ρετρό…



Σχόλια

  1. Στις μπαλάντες της (βιντεο 1-3) ειναι πολυ ωραια η ακουστική της και στιχουργικη της εξιστόρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)