Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

The Barr Brothers - Sleeping Operator (2014)


Πίσω από όλες τις όμορφες μουσικές κρύβονται πολλές φορές μερικές πραγματικά ξεχωριστές ιστορίες.

Οι Βarr Brothers μας έρχονται από το Μόντρεαλ του Καναδά. Τα δύο μέλη τους, τα αδέρφια Andrew και Brad Barr, προερχόμενοι από την Βοστόνη, πέρασαν τις δεκαετίες του '90 και του '00 περιοδεύοντας στην Βόρεια Αμερική και παίζοντας ροκ και μπλουζ σε κατά τόπους pub και club, με την παλιά τους μπάντα, τους Τhe Slip.
 Την άνοιξη του 2004 παίζοντας σε ένα μικρό club στο Μόντρεαλ, όπου πλέον κατοικούσαν, αρπάζει φωτιά η σκηνή, περισώζουν όποιες κιθάρες και ντραμς μπορούν να κρατήσουν με τα χέρια τους (έτσι κι αλλιώς για τους καλλιτέχνες του δρόμου αυτή είναι η μόνη περιουσία τους) και βγαίνουν στον βροχερό δρόμο της πόλης με τον κόσμο και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Όσο το club τυλιγόταν στις φλόγες και βγαίναν οι καπνοί από τις πόρτες του, ο Αndrew προσφέρει το παλτό του σε μια σερβιτόρα του μαγαζιού, η οποία τώρα είναι μία από τους manager τους. Στο διαμέρισμά του, ο Andrew μοιραζόταν τον τοίχο με μία κλασική αρπίστρια, την Sarah Page. Όσο οι ήχοι της άρπας διαχέονταν στον χώρο, φώτιζαν τους δρόμους της έμπνευσής του, έτσι πίσω από τις γκρίζες αποχρώσεις μια μοναχικής πορείας προς την δημιουργία εκατέρωθεν, ξεκίνησε η συνεργασία της Page με τους αδερφούς Βarr, με live εμφανίσεις και ηχογραφήσεις στο Μόντρεαλ.
Σύντομα, την μπάντα πλαισίωσε ο φίλος τους Αndres Vial, παίζοντας πλήκτρα, μπάσο και βοηθώντας στα κρουστά και τα φωνητικά, συνθέτοντας έτσι το κουαρτέτο The Barr Brothers.
Το ‘’Sleeping Operator’’ είναι η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά μετά τον ομότιτλο τους δίσκο το 2011, η οποία είναι γεμάτη εκπλήξεις ορχηστρικά, αφού πέραν της βασικής σύνθεσης, έχουμε συνδρομή μερικών όχι συνηθισμένων οργάνων στην αμερικάνικη folk σκηνή, όπως marimba, vibraphone, σαντούρι και ngoni (παραδοσιακό έγχορδο όργανο της Δυτικής Αφρικής), καθώς και αρκετών guest τοπικών μουσικών από μπάντες όπως οι Arcade Fire (Richard Reed Parry), Patrick Watson’s band, The Luyas, Bassekou Kouyate’s band και Little Scream σε μια συγχορδία ηλεκτρικού μπάσου , διπλού μπάσου, βιόλας, τρομπέτας και κρουστών, πέραν των προαναφερόμενων και του αναμενόμενου αποτελέσματος μιας ακόμα indie folk μπάντας. Ενδεικτικό είναι ότι για τον δίσκο χρησιμοποιήθηκε και ένα αυτοσχέδιο μουσικό όργανο φτιαγμένο από ανεμιστήρα επ ονόματι cardbodium, προσθέτοντας κάτι ακόμη ιδιόρρυθμο στην διαφορετικότητα του ήχου.

Ο δίσκος ανοίγει με το ‘’Static Orphan’’ έναν ορχηστρικό ύμνο στην καταπράσινη φύση, δίνοντας αρμονικά την συνέχεια την σκυτάλη σε μία από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, το ‘’Love Ain’t Enough’’ με δυνατά drums και προοδευτικά ξεσηκωτικό κιθαριστικό ήχο,ενώ το ‘’Wolves’’ ακολουθεί με την βόρεια ονειροπόλα ήρεμη φωνή του Andrew Barr και τον μαγικό ήχο της άρπας. Στιγμές που ξεχωρίζουν επίσης το ‘’Little Lover’’, εκεί που gospel ήχοι μπλέκουν με αφρικάνικους ήχους, το ‘‘Even the Darkness Has Arms’’ με επιδέξιες ακουστικές κιθάρες και americana αίσθηση ενδεδυμένη με τα καλά της παραδοσιακά ρούχα. Αν υπάρχει κορυφαία στιγμή στον δίσκο, που θα διαπιστώσετε πως δεν υστερεί και στις 13 συνθέσεις του, αυτή κατα την άποψη του υπογράφοντος είναι ο νεο μπλουζ ύμνος ονόματι ‘’Ηalf Crazy’’, μια συνουσία ηλεκτρικής και  delta blues δεκαετίας του ‘50 κατευθυνόμενης προς οάσεις αφρικανικών ερήμων. Η τάση για πειραματισμούς είναι εμφανής από την πρώτο τους δίσκο, και είναι κάτι που τους έκανε headliners στο Μοntreal Jazz Festival εκείνη την εποχή .

Ο συγκεκριμένος δίσκος αποτελεί ένα σύγχρονο διαμαντάκι της alternative folk, έχοντας την ροή ενός ποταμού με ήρεμες και ορμητικές ροές , αφήνοντας στον ακροατή μια  γεμάτη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας υπό τους ήχους πολλών ξεχωριστών οργάνων, μα πάνω απ’όλα βαθειά, ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ μουσικού και ακροατή…


Όλον τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε εδώ https://open.spotify.com/artist/4OyRutd80DZC22C4pl63l7

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)