Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Iska Dhaaf - Even the Sun Will Burn (2014)

Οι Iska Dhaaf (στα Σομαλικά σημαίνει, "άφησε να πάει") είναι ένα post punk ντουέτο από το Seattle που φτιάχτηκε το 2011 από τον Nathan Quiroga και τον Benjamin Verdoes. Σχεδόν για κάθε μέρα τα τρία τελευταία χρόνια οι δύο μουσικοί δούλεψαν μαζί για το γράψιμο του πρώτου τους άλμπουμ, αναζητώντας μέσα από τα ετερόκλητα μουσικά και προσωπικά τους υπόβαθρα κάτι νέο διαφορετικό και αυθεντικό. Έγιναν τραγουδοποιοί, ποιητές, multi-instrumentalists, δοκίμασαν νέους ρόλους περνώντας απ' όλα τα στάδια της σύνθεσης και της δημιουργίας και το προϊόν αυτής της έντονης συνεργασίας και της εξερεύνησης είναι το άλμπουμ "Even the Sun Will Burn".
Στη παραγωγή αυτή και με τη βοήθεια του  Ephtiam Nagler (To Teen Velvet, Lake, You Are Plural) δεν υπάρχουν δυό τραγούδια που να γράφτηκαν χρησιμοποιώντας τον ίδιο τύπο, στιχουργικά και μελωδικά η υφή του κάθε κομματιού είναι διαφορετική. Ο ήχος είναι επιθετικός, τολμηρός και πολλές φορές εκρηκτικός, κάποιες φορές με ενιαία φωνή και κιθάρα και άλλοτε με πολυεπίπεδες αρμονίες. Κάθε μελωδία είναι άμεσα εμφανής και τα τραγούδια χωρίς να είναι νοσταλγικά, κλείνουν το μάτι στην punk και τη psychedelia και το κάνουν με λεπτό και εφευρετικό τρόπο κρατώντας πάντα μια ισσοροπία ανάμεσα στα μουσικά όργανα και τους στίχους.
Τα θέματα των τραγουδιών μπορεί με τη πρώτη ματιά να φαίνονται αυτονόητα, προφανή, όμως ακούγοντάς τα με μεγαλύτερη προσοχή γρήγορα θα ανακαλύψουμε ότι μέσα σε αυτά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προβληματισμού γύρω από την έννοια του εαυτού, συχνά αντικρύζοντας την απόσπαση και την αναισθησία διάχυτη σε μια εποχή συνεχούς σύνδεσης, τα πάντα γύρω μας, από μια απλή προσωπική επαφή μέχρι τη σύγκρουση, έχουν αντικατασταθεί από κηφήνες και συσκευές.
Αναφέρετε επίσης η ένταση ανάμεσα στην οικειότητα και την αυτονομία, όταν ο εαυτός προβάλετε στα πλαίσια των στενών σχέσεων, υπάρχει μια λαχτάρα να δεθεί κάπου ώστε να ξεφύγει από κάπου αλλού.
 ...“They say nobody wants you, when you need them,” τραγουδάει ο Quiroga στο "Dependency", ενώ στο "Two Ones" γράφει, ...“My whole life there’s been a hole I can’t fill with another soul”, εδώ υπάρχει έντονο το συναίσθημα της νοσταλγίας για κάτι άγνωστο και βαθύ.
Στα "Everybody Knows" και "General Malaise" προβάλετε η αποξένωση των στρατιωτών από τη μάχη και δίνεται μια καθηλωτική αλληγορία για το τέλος του κόσμου.
Τα "Same Indifference", "Happiness", "All the Kids", και "Rumi" είναι πράξεις πνευματικής κάθαρσης και εξομολόγησης, ζητούν την απελευθέρωση από τα δεσμά της λύπης, της ενοχής και της αυτό-αμφισβήτησης.
Το "Even the Sun Will Burn" είναι μια σειρά από σκέψεις που είναι βάναυσα ειλικρινείς και χωρίς συμβιβασμούς. Περιέχει όμως και μια γλυκύτητα που γεννιέται από την ανάγκη για επικοινωνία με έναν πλήρως ανθρώπινο τρόπο πριν το αναπόφευκτο τέλος.


Περισσότερα για το άλμπουμ "Even the Sun Will Burn" των Iska Dhaaf θα βρείτε στο link που ακολουθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)