Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

The Civil Wars - The Civil Wars (2013)

Η Καλιφορνέζα Joy Williams και ο John Paul White από την Αλαμπάμα συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2008 σ’ ένα στούντιο του Νάσβιλ, στη διάρκεια μιας σύναξης τραγουδοποιών, και αποφάσισαν να φτιάξουν τους Civil Wars. Μετά από διάφορες ζωντανές εμφανίσεις και ένα ΕΡ, κυκλοφόρησαν το 2011 το άλμπουμ Barton Hollow, που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στις ΗΠΑ (Νο. 10 στο Billboard 200), φιγουράρισε σε πολλές λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και τιμήθηκε με το Grammy καλύτερου folk άλμπουμ, ενώ το γκρουπ απέσπασε επίσης το Grammy για καλύτερο country ντουέτο για το ομότιτλο κομμάτι.


Με τέτοιο λαμπρό (εμπορικά τουλάχιστον) ξεκίνημα, το δεύτερο άλμπουμ του ντουέτου The Civil Wars, όνομα και πράγμα, έρχεται σαν πραγματική έκπληξη, θα έλεγα ευχάριστη. Αν και μας είχαν μπει ψύλλοι στ’ αυτιά, όταν τον Νοέμβριο του 2012 το γκρουπ ανακοίνωσε μέσω του site του ότι ακύρωνε όλη την προγραμματισμένη περιοδεία του εξαιτίας «εσωτερικών διαφωνιών και αγεφύρωτων διαφορών ως προς τις φιλοδοξίες». Όπως δήλωσε αργότερα η Williams, που ερμηνεύει και τα περισσότερα τραγούδια, «ήταν ένα πολύ δύσκολο άλμπουμ. Υπήρχαν εντάσεις που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Η επικοινωνία μας είχε διαρραγεί κι έπρεπε να βρούμε νέους τρόπους να δουλέψουμε μαζί».

Όλα αυτά, φυσικά, κάνουν τον δίσκο πολύ πιο συναρπαστικό από τον προκάτοχό του. Μουσικά, αποτελεί ένα ακόμα μωσαϊκό της αμερικανικής μουσικής παράδοσης, ανακατεύοντας country, blues, bluegrass, folk, μ’ έναν ήχο πιο τραχύ από πριν και περιστασιακά ηλεκτρικά ξεσπάσματα. Αλλά και ο στιχουργικός καμβάς έχει βαρύνει: οι (κυρίως) ηρωίδες των τραγουδιών μετανιώνουν για τις κακές επιλογές του παρελθόντος, εμπλέκονται σε σχέσεις καταστρεπτικές ή καταδικασμένες, βυθίζονται στο προσωπικό δράμα. Και φανταστείτε ότι οι δυο τους δεν υπήρξαν καν ζευγάρι…

Το άλμπουμ ξεκινά με το “The One That Got Away”, ένα από τα καλύτερα κομμάτια που ακούσαμε τελευταία, ενώ ξεχωρίσαμε ακόμη τα “Dust To Dust”, “Devil’s Backbone”, “Tell Mama”, “I Had Me A Girl”, “Oh Henry” και, φυσικά, το “Disarm”, που θα μας απασχολήσει σε επόμενο post. Τα δύο τελευταία, το τραγουδισμένο στα γαλλικά “Sacred Heart” και το ακουστικό ντουέτο “D’Arline”, αποχαιρετούν τον ακροατή με μια ηρεμία ιδιαίτερα καλοδεχούμενη μετά τις δυνατές συγκινήσεις που έχουν προηγηθεί.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν αυτό το άλμπουμ θα είναι ο «τερματικός σταθμός» στην πορεία των δύο μουσικών. Καθώς η περίπτωσή τους μόλις αρχίζει να δείχνει πραγματικά ενδιαφέρουσα, θα ήταν κρίμα.

THE CIVIL WARS - THE ONE THAT GOT AWAY


Σχόλια

  1. Να προφητεύσω μια υποψηφιότητα για Grammy?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για φέτος δεν τα προλάβανε... Του χρόνου, αν υπάρχουν, ποιοσ ξέρει...

      Διαγραφή
    2. Χαχα, πίστευα πως μιας και οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται 5 Δεκέμβρη, θα προλάβαιναν...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)