Translate this page

Editor's Choise

IOTA PHI - MAZI (new single, 2024)

Εικόνα
“Η Βασίλισσα της avant-garde pop” - Esquire    “Queen of the Revolution” – Madame Figaro “Stunningly emotive vocals... atmospheric soundscapes” - Rolling Stone India “Ilia has perfected a performative style like no other in the music industry…she gradually shed her layers as she shuffled into a hypnotic and futuristic goth-pop that took a mystical turn with the use of the traditional organ of santour, creating a perfectly orchestrated musical chaos.” Maro Angelopoulou – Europavox Η IOTA PHI μετά την συνεργασία της με το εμβληματικό γκρουπ των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο κομμάτι Ίριδα", κυκλοφορεί το πρώτο single από τον επερχόμενο της δίσκο. Σε σύνθεση και παραγωγή της ίδιας, με σταθερό συνεργάτη τον Μιχάλη Δέλτα, το ΜΑΖΙ είναι ένα αναπάντεχο και τολμηρό κράμα διαφορετικών μουσικών ειδών. Στοιχεία ρεμπέτικου, ντραμς 808, ηλεκτρονικός πειραματισμός και tribal στοιχεία συνθέτουν το ηχοτόπιο του ΜΑΖΙ. Ένα love story ή μια ιστορία για τις ψυχές των ανθρώπων. Την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκο

Lake - The World Is Real (2013)


“Our biggest influences were bands that did things with what they had, and didn’t wait around for someone to record them.”

Όπως πολλοί καλλιτέχνες που ενηλικιώθηκαν στη δεκαετία του '80 και του '90, ο Eli Moore λέει ότι απορρόφησε τις επιρροές του από τους pop ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης ο 35χρονος τραγουδιστής και συν-ιδρυτής του indie-pop κουαρτέτου LAKE, αναγνωρίζει το χρέος του να ανταποδώσει στους καλλιτέχνες των προηγούμενων δεκαετιών όλα αυτά που διδάχθηκε. Και πράγματι η μπάντα το κάνει αυτό τέλεια στο έκτο άλμπουμ της με τίτλο "The World Is Real" που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, θέτοντας επίσης το ερώτημα, κατά πόσο ένα χρέος έχει αξία στη πραγματικότητα, αν η απομίμηση ξεπερνάει το πρωτότυπο.


Ο Moore και η 29 ετών γυναίκα του Ashley Eriksson σχημάτισαν τους LAKE πριν από εφτά χρόνια σαν προέκταση της δικιάς τους ιστορίας αγάπης. Συναντήθηκαν στο Λος Άντζελες μέσω ενός κοινού φίλου και ξεκίνησαν να ηχογραφούν μαζί για πλάκα μετά την ανακάλυψη ότι είχαν και οι δύο ακριβώς το ίδιο ψηφιακό 8-track recorder (Boss BR 1180).

“We both secretly were in love with each other from the get-go, but had partners at the time,” γράφει ο Moore σε ένα e-mail. “So we kept our relationship focused on music.”

Μετά από λίγους μήνες η Eriksson ανέβηκε στην Ολυμπία της Ουάσινγκτον για να σχηματίσει τους LAKE με τον Moore. Οι δυο τους μοιράστηκαν τα rhythm sections και προστέθηκαν ο Kenny Tarantino για να παίξει κιθάρα και η Lidsey Schief στα ντραμς. Όλοι τραγουδούσαν, συχνά σε πολυεπίπεδες αρμονίες που φαινόταν να αποπνέουν pop από τη δεκαετία του ΄60 και του '70. Το σχήμα αυτό δούλεψε μαζί περίπου δύο μήνες πριν η Schief  αντικατασταθεί από τον Andrew Dorsett και ο  Tarantino από τον Markly Morrison.

Περίπου ένα με ενάμισι χρόνο μετά τη γέννηση της μπάντας οι LAKE έκαναν τη πρώτη cross-country περιοδεία τους.Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν συσσωρευτεί σε ένα φορτηγό και γύρισαν 27 πολιτείες σε 9 εβδομάδες, παίζοντας σε διάφορους χώρους. Μία νύχτα ο Moore και η Eriksson ξύπνησαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου ενώ είχαν αποκοιμηθεί στο σαλόνι ενός φίλου στο Ypsilanti του Μίσιγκαν. Από τότε οι δυο τους είναι μαζί. Παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2011 σε μία μικρή τελετή σε εκκλησία.

Κάπου εδώ οι LAKE ίσως κινδύνευαν να χαθούν μέσα στους συναισθηματισμούς των δημιουργών τους, όμως ευτυχώς οι δύο leaders της μπάντας κράτησαν μια ισορροπία και με το ταλέντο να περισσεύει σε όλα τα μέλη του γκρουπ συνέχισαν να φτιάχνουν μουσική που ξεκάθαρα φαίνεται σαν έργο και των τεσσάρων, αυτό αντανακλάτε και στους στίχους των LAKE.

Στο νέο τους άλμπουμ, "The World Is Real" πολλά τραγούδια ακούγονται σαν γραφικές φιλοσοφικές παροιμίες. Πως συμβιβάζετε αυτό που πιστεύετε με αυτό που κάνετε; Η μπάντα τραγουδάει σε στυλ "κλήση-και-απάντηση"στο "Reconsile". Μεγάλο μέρος του υλικού του νέου άλμπουμ αγγίζει ευρεία θέματα (δόγμα, ηθική, υποκρισία) χωρίς ποτέ να τα διαμορφώνει, μπορεί να θέτουν ερωτήματα αλλά σπάνια διατυπώνουν τη γνώμη τους. Ο Moore και η Eriksson αποφεύγουν αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο. Στην πραγματικότητα , το νέο άλμπουμ των LAKE έχει ένα μόνο σαφώς οριοθετημένο τραγούδι αγάπης, είναι το "Takin My Time" όπου ο Moore και η Eriksson υμνούν ο ένας τον άλλο.

Οι επιρροές  του γκρουπ από 60'ς και 70'ς (Steely Dan, Hall & Oates, The Beach Boys) είναι φανερές και σε αυτό το άλμπουμ, οι συγχορδίες και οι κοφτοί ρυθμοί στο tambourine στο "Takin My Time", garage αισθητική, soft ρυθμοί και χορωδιακή απόδοση των στίχων θα μας θυμίσουν παλιό ραδιόφωνο. Τα "Do You Recall" και "Composure" θα μπορούσαν να ήταν εύκολα επιτυχίες πριν από μερικές δεκαετίες.

Αυτή είναι η ουσία των παιδιών που μεγάλωσαν ακούγοντας παλιά καλή pop μουσική και την προσάρμοσαν στις προτιμήσεις τους μέσα από την μουσική εκπαίδευσή τους - οι Moore και Dorsett παρακολούθησαν μαθήματα στο "Los Angeles Country School for the Arts"- απαλή, δυναμική και προσιτή η μουσική των LAKE. Νοσταλγική θα πρόσθετα, ίσως να την έχετε ακούσει στο ράδιο πριν από 30 και παραπάνω χρόνια.



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)