Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

The Dave Brubeck Quartet - Take Five (1959)

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα θεματική ενότητα με τίτλο "Χωρίς Λόγια", δηλαδή ορχηστρικές δημιουργίες χωρίς στίχους και φωνητικά που άφησαν το δικό τους στίγμα στο μουσικό στερέωμα.
Ξεκινάμε λοιπόν με ένα από τα πιο γνωστά "χωρίς λόγια".... το αξεπέραστο Take Five!
Το Take Five είναι ένα jazz κομμάτι των The Dave Brubeck Quartet. Κυκλοφόρησε το 1959 στο άλμπουμ τους Time Out.

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια σημαντική διευκρίνιση. Το κομμάτι δεν είναι σύνθεση του Dave Brubeck όπως πιστεύει τεράστια μερίδα του μουσικού κοινού, αλλά του Paul Desmond, ο οποίος ήταν ο σαξοφωνίστας του συγκροτήματος. Ο Dave Brubeck ήταν ο πιανίστας, στο μπάσο ήταν ο Eugene Wright και στα ντραμς ο Joe Morello.
Το Take Five ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1959, κι έγινε ένα από τα γνωστότερα ηχογραφήματα του κουαρτέτου, για να μην πω το γνωστότερο. Είναι διάσημο για τη διακριτική, ασυνήθιστη μελωδία του, όπου πρωταγωνιστεί το σαξόφωνο και το συνοδεύουν τα υπόλοιπα όργανα που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο,  θα λέγαμε ότι απλά κρατούν το ρυθμό, εκτός από τα ντραμς που προς τη μέση του κομματιού μπαίνουν δυναμικά με ένα κοφτό, αλλά αρκετά μεγάλο σε διάρκεια σόλο.
Μια ιδιαιτερότητα του κομματιού είναι πως ο ρυθμός του είναι 5/4 κι όχι το συνηθισμένο μέτρο των 4/4 που συναντάμε στη Jazz, από εκεί προέρχεται και ο τίτλος. Δεν ήταν το πρώτο jazz κομμάτι σε αυτό τον ρυθμό, αλλά ήταν το πρώτο που είχε ευρεία αποδοχή. Για την ιστορία, έφτασε στο Νο.25 του Billboard Top 100 και το Νο.5 του Billboard Easy Listening, κι αυτά το 1961, δυο χρόνια μετά από την κυκλοφορία του.
Η έμπνευση ήρθε όταν το κουαρτέτο βρέθηκε στην Τουρκία για κάποια συναυλία, και είδαν στο δρόμο πλανόδιους μουσικούς να παίζουν ένα παραδοσιακό τουρκικό τραγούδι με βουλγαρικές ρίζες σε ρυθμό 9/8. Ζήτησαν λοιπόν από ντόπιους μουσικούς να τους διδάξουν αυτές τις φόρμες, κι αποφάσισαν το επόμενο άλμπουμ τους να μην είναι στην πεπατημένη των 4/4, αλλά να πειραματιστούν με πιο «εξωτικά» στυλ.
Το κομμάτι ηχογραφήθηκε πολλές φορές live από το κουαρτέτο, και υπήρξαν πολλές διασκευές από διάφορους καλλιτέχνες. Μερικές από αυτές έχουν στίχους, π.χ. αυτή της Carmen McRay (γραμμένους από το Brubeck και τη σύζυγό του Iola), και του Al Jarreau σε μια live εμφάνισή του στη Γερμανία το 1976. Έχει περιληφθεί σε πολλά soundtrack, κι έχει σημαντική παρουσία στο ραδιόφωνο μέχρι τις μέρες μας…
Από το θανατό του (το 1977) κι έπειτα, ο συνθέτης Paul Desmond, άφησε τα δικαιώματα για το Take Five στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, υπάρχουν 100.000 δολάρια απολαβές ετησίως.
Είναι εν ολίγοις, ένα κομμάτι που έγραψε ιστορία!!!




Σχόλια

  1. Ολόκληρο το άλμπουμ (Time Out) είναι εξαιρετικό και υπήρξε σημείο αναφοράς στήν αναγέννηση και ανανέωση της jazz στα μέσα του 20ου αιώνα. O Βrubeck πειραματιζόταν συχνά με, πρωτόγνωρα τότε για τη τζαζ, μουσικά μέτρα, όπως έκανε με την άλλη μεγάλη επιτυχία του "Blue Rondo à la Turk" σε 9/8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)