Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Nalyssa Green - The Seed (2012)

Η Nalyssa Green εδώ και μερικά χρόνια γράφει τραγούδια και παίζει μουσική ικανοποιώντας μια έντονη εσωτερική ανάγκη που της υπαγορεύει να κάνει κάτι τέτοιο. Το 2010 ενσωματώθηκε στο ελληνικό γκρουπ "Film" αντικαθιστώντας στα φωνητικά την Ελένη Τζαβάρα και τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε μόνη της ένα χειροποίητο ντεμπούτο, με τίτλο "Barock". Και λέμε χειροποίητο, γιατί ο δίσκος αυτός δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με όρους diy και lo-fi.
Η δημιουργία αυτού του album της απέδειξε πως όταν θες να κάνεις κάτι, ε τότε μπορείς! Ηχητικώς, η ίδια λέει πως αυτό που κάνει, μοιάζει με indie pop-rock, εμπλουτισμένο με επιρροές, όπως η υποβλητική ατμόσφαιρα, η δραματικότητα του θρίλερ, οι post punk ρυθμοί, η folk αισθητική και ο αστικός ρομαντισμός. Δεν είναι σίγουρη πως αυτός ο ορισμός είναι λειτουργικός, μα αυτό δεν έχει σημασία.
Στόχος της Nalyssa είναι η υλοποίηση της αισθητικής πληρότητας, όπως αυτή ζει – ως ιδέα άχρονη – μέσα στο μυαλό της. Αγαπάει τις τσιπούρες, το θέρεμιν, τους κέδρους, τις εικόνες του Χριστούλη, τις χρυσές κορνίζες, τον σουρεαλισμό και την θρησκευτικότητα. Προωθεί την επάνοδο της θηλυκής ουσίας, την απενοχοποίηση της ανάγκης, την επανάσταση της ομορφιάς και την επιστροφή στην πεποίθηση πως η ανθρωπότητα δεν είναι παρά ένα ακόμα άνθος με ρίζες μέσα στη γη. Είναι σίγουρη πως αυτός ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και προσπαθεί να θυμάται πως είναι χαρούμενη γι’ αυτό.

Δύο χρόνια μετά το πρώτο της album “Barock”, η Nalyssa Green έχει κερδίσει την αγάπη ενός ετερόκλητου κοινού και το ενδιαφέρον των μουσικοκριτικών γράφοντας, παίζοντας και ερμηνεύοντας τα δικά της τραγούδια. Το δεύτερο album της, “The Seed”, έρχεται να ανταμείψει όσους πίστεψαν σ’ αυτήν απ’ την πρώτη στιγμή και να καλωσορίσει τους «αμύητους» στο μοναδικό της μουσικό μικρόκοσμο.

Τα τραγούδια αυτού του δίσκου μιλούν για τη φύση και τον άνθρωπο ως αναπόσπαστο κομμάτι της, καθώς και για το πως η ανθρώπινη ευτυχία είναι συνυφασμένη με τη ζωή στο φυσικό περιβάλλον. To “The Seed” στέκεται απέναντι στην αλλοτρίωση της καθημερινής εικονικής πραγματικότητας και αφουγκράζεται την αλήθεια των στοιχείων της φύσης. Υποστηρίζει την επιστροφή στην κανονικότητα και ανυπομονεί για την επανάσταση της ομορφιάς. Ο σπόρος έχει δυναμική αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Κλείνει μέσα του το κάθε πιθανό μέλλον, μακρινό και απόμακρο όπως οτιδήποτε κοιτά κανείς από μακρυά. Αλλά ταυτόχρονα φέρει τη χειροπιαστή υπόσχεση της πραγμάτωσης του.


Εγώ προσωπικά γοητεύτηκα από το άλμπουμ αυτό, τα κομμάτια ένα προς ένα είναι εξαιρετικά, δένουν άψογα μεταξύ τους και σε ταξιδεύουν σε έναν κόσμο παραμυθένιο.  Όλα τα τραγούδια έχουν κάτι κοινό, αλλά όλα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους με ιδιαίτερη ταυτότητα, σαν να προέρχονται από μετεξελίξεις της τραγουδίστριας μετά από μακρά μουσική καριέρα. Ο νεανισμός, η ωριμότητα, ο ενθουσιασμός, η νοσταλγία. Όμορφα ερμηνευμένες αντιθέσεις από την αρχή μέχρι το τέλος! Εκεί που θα εκπλαγείτε είναι όταν συνειδητοποιήστε ότι τα δευτέρα/τρίτα φωνητικά που ακούγονται δεν είναι ανθρώπινα! Η Nalyssa χρησιμοποιεί αιθερόφωνο στα περισσότερα της τραγούδια...!!! Και μάλιστα με εξαιρετική τεχνική!

Το “The Seed” ηχογραφήθηκε από τη Nalyssa, το Σπύρο Λιβάνη (ο οποίος επιμελήθηκε και την παραγωγή) τον Ευάγγελο Ασλανίδη σε ένα χωριάτικο σπίτι στην ορεινή Κορινθία, το χειμώνα του 2011. Εκεί έστησαν όλα τα μουσικά τους παιχνίδια και έφτιαξαν τα τραγούδια με φόντο μια οργιάζουσα φύση, κρυμμένη κάτω από λευκά πέπλα, προετοιμαζόμενη να εμφανιστεί ακμάζουσα και εκστατική με τον ερχομό της άνοιξης. Η προσέγγιση είναι σπιτική και χειροποίητη, με ματιά στραμμένη προς την πληρότητα, την ειλικρίνεια, την τεταμένη ατμόσφαιρα και την κάθαρση.



Lyrics:

The moon is making rounds and rounds,
 the moon is making lots of sounds,
 it's coming crawling behind my head,
 it's following me wherever i stand.
i'm blessed i know it in my head, 
this moon is following my every step, 
she knows whenever i will cry and when i laugh i see her smile.
and i'll hide my face as i'm falling from grace,
 and i'm closing my eyes as i'm leaving paradise,
this yellow moon will haunt me to death,
 she knows that i have no time left, 
she thinks that i will not survive her scary look and her lullabies.
but i have my own moon in my head and by this one i'm always lead, 
i'll leave the true one far behind cause my own moon can teach me flying.


Το “The Seed” κυκλοφορεί σε special edition cd και digital album από την Inner Ear.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)