Translate this page

Editor's Choise

Maud the moth + trajedesaliva - Bordando el manto terrestre (2023)

Εικόνα
 ...ένα μουσικό ταξίδι γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo... Το dark ambient project, trajedesaliva (Mon Ninguén & unavena) από τη Γαλικία της Ισπανίας, συνεργάζεται με τον γεννημένο στη Μαδρίτη τραγουδιστή και πιανίστα Maud the Moth (Amaya López-Carromero) για να δημιουργήσει ένα soundtrack για το έργο του Remedios Varo.   Το soundtrack έχει το τίτλο "Bordando el manto terrestre" (Κεντώντας τον μανδύα της Γης) και είναι ένα μουσικό ταξίδι dark ambient/drone/gothic synth με μια πινελιά νεοκλασικού και αιθέριου και περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό, ονειρικό κόσμο του σουρεαλιστή ζωγράφου Remedios Varo, ενός ζωγράφου που γεννήθηκε στην Ισπανία το 1908 και έζησε εξόριστος στο Μεξικό μέχρι τον θάνατό του το 1963. Χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερ, ένα οπλοστάσιο ακουστικών οργάνων και πολύπλευρων φωνών, οι μουσικοί των δύο αyτών project φέρνουν αντίστοιχες ιδιοσυγκρασίες στην παλέτα, δημιουργώντας ένα soundtrack γεμάτο συμβ

Leonard Cohen – "Hallelujah" (1985)





I've heard there
was a secret chord
That David played,
and it pleased the Lord
But you don't really
care for music, do you?
It goes like this
The fourth, the fifth
The minor fall,
the major lift
The baffled king
composing Hallelujah

Aυτό το τραγούδι μοιάζει όντως σαν να κατέβηκε από τα ουράνια.
Οι περισσότεροι το γνωρίζουν από την συγκλονιστική διασκευή του Jeff Buckley, από το “Grace” του 1994. Η αυθεντική εκτέλεση του κομματιού ωστόσο είχε κυκλοφορήσει 10 χρόνια νωρίτερα, στο έβδομο άλμπουμ του Leonard Cohen “Various Positions”.

Φημολογείται πως πήρε περίπου δύο χρόνια (και 80 συνολικά διαφορετικές στροφές) στον Cohen να τελειοποιήσει το κομμάτι, ενώ ο ίδιος έχει αποκαλύψει πως η πλήρης εκδοχή του περιλαμβάνει 15 (!) στροφές. Στους στίχους διακρίνει κανείς διάφορες βιβλικές αναφορές: Για παράδειγμα το "You saw her bathing on the roof, her beauty and the moonlight overthrew you" λέγεται πως αναφέρεται στον εβραϊκό μύθο της Βηρσαβεέ και του Δαβίδ, ενώ το "She tied you to her kitchen chair, she broke your throne and she cut your hair" παραπέμπει στον Σαμψών και τη Δαλιδά.

Το “Hallellujah” έχει διασκευαστεί αμέτρητες φορές (σύμφωνα με τη Wikipedia 2.000), την αρχή ωστόσο έκανε το 1991 ο John Cale (Velvet Underground), η version του οποίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη συνέχεια για τον Jeff Buckley και δεν επανήλθε στην επιφάνεια παρά μόνο το 2001 όταν χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack της ταινίας κινουμένων σχεδίων “Shrek”. Ο ίδιος ο Cohen έχει πει πως βρίσκει όλη αυτή τη «μανία» με τις διασκευές αρκετά ειρωνική, δεδομένου του ότι όταν εκείνος πρωτοέγραψε το κομμάτι, η δισκογραφική του... δίσταζε να το κυκλοφορήσει.

Η εκτέλεση του Buckley (ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1997, σε ηλικία 30 ετών, από πνιγμό) θεωρήθηκε όχι μόνο το καλύτερο κομμάτι του δίσκου αλλά και το καλύτερο της καριέρας του συνολικά. Ο ίδιος ο Cohen έχει αναγνωρίσει ότι η διασκευή του Buckley είναι ανώτερη του αυθεντικού κομματιού και ο μουσικός Τύπος το συμπεριλαμβάνει πάντα στις λίστες του με τα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών. Ο Buckley, σε συνέντευξή του, έχει πει για το κομμάτι: "Αν κάποιος ακούσει το "Hallelujah" προσεκτικά θα ανακαλύψει ότι είναι ένα τραγούδι για το sex, των έρωτα, τη ζωή. Αυτό το ‘αλληλούια’ δεν απευθύνεται σε κάποιο πρόσωπο λατρείας, κάποιο είδωλο ή θεό, αλλά στον οργασμό.» ("But remember when I moved in you and the holy dove was moving toο - and every breath we drew was hallelujah.") «Είναι μια ωδή στη ζωή και τον έρωτα.» Η διασκευή του Buckley έχει χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες ταινίες καθώς και σε πάρα πολλές σκηνές-κλειδιά σε γνωστές Αμερικανικές σειρές, όπως “The West Wing”, “Without a Trace”, “Scrubs”, “The O.C.”, “House”, “Criminal Minds”, “ER” και πολλές, πολλές άλλες.


Άλλοι καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, που έχουν διασκευάσει το “Hallelujah” είναι ο Bob Dylan, ο Rufus Wainwright, ο Willie Nelson, οι Bon Jovi, ο Bono, η Monika, η Imogen Heap, o Damien Rice, o Justin Timberlake και δεκάδες διαγωνιζόμενοι στις διάφορες σεζόν του American Idol. Η πιο σημαντική από εμπορικής πλευράς εκτέλεση είναι ωστόσο εκείνη της Alexandra Burke, νικήτριας της πέμπτης σεζόν του βρετανικού “The X Factor”, η οποία έγινε Νο1 στα UK charts την παραδοσιακά “X-Factor-dominated” εβδομάδα των Χριστουγέννων και ανακηρύχθηκε όχι μόνο το πιο εμπορικό single του 2008, αλλά και το fastest selling digital download όλων των εποχών. Την ίδια περίοδο, η εκτέλεση του Buckley έφτασε το Νο2 και εκείνη του Cohen το Νο.32. Λέγεται πως εκείνη τη χρονιά ο Leonard Cohen έβγαλε περίπου 1 εκατομμύριο λίρες, μόνο και μόνο από τα δικαιώματα...

Όταν ο Cohen ρωτήθηκε κάποτε γιατί πιστεύει πως το τραγούδι αρέσει τόσο πολύ στον κόσμο, η απάντησή του ήταν: «Έχει ωραίο ρεφρέν».





Lyrics


I've heard there was a secret chord
That David played, and it pleased the Lord
But you don't really care for music, do you?
It goes like this
The fourth, the fifth
The minor fall, the major lift
The baffled king composing Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Your faith was strong but you needed proof
You saw her bathing on the roof
Her beauty in the moonlight overthrew you
She tied you to a kitchen chair
She broke your throne, and she cut your hair
And from your lips she drew the Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Baby I have been here before
I know this room, I've walked this floor
I used to live alone before I knew you.
I've seen your flag on the marble arch
Love is not a victory march
It's a cold and it's a broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

There was a time when you let me know
What's really going on below
But now you never show it to me, do you?
And remember when I moved in you
The holy dove was moving too
And every breath we drew was Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Maybe there’s a God above
But all I’ve ever learned from love
Was how to shoot at someone who outdrew you
It’s not a cry you can hear at night
It’s not somebody who has seen the light
It’s a cold and it’s a broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

You say I took the name in vain
I don't even know the name
But if I did, well, really, what's it to you?
There's a blaze of light in every word
It doesn't matter which you heard
The holy or the broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

I did my best, it wasn't much
I couldn't feel, so I tried to touch
I've told the truth, I didn't come to fool you
And even though it all went wrong
I'll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γεωργία Νταγάκη

LP - Lost On You (2016)

Οι ΑΛΦΑ ΠΕΝΤΕ ετοιμάζονται για ΠΟΛΕΜΟ.!

The National Fanfare of Kadebostany - Walking with a Ghost (2012)

Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981)

The Renegades - Matelot (1965)

Γνωριστε την Ikira Baru...

Ο Σταυρός του Νότου 1979

Madrugada - The Riverbed (1999)

Pete International Airport - Safer With The Wolves (2017)